Jobbik: Visszautasította a párt hirdetését az MTV és a Magyar Rádió

Vágólapra másolva!
Sem a Magyar Televízió, sem a Magyar Rádió nem adja le a Jobbik választási hirdetését. A párt szóvivője szerint arra hivatkoztak, hogy a hirdetésben szerepel a sértő "cigánybűnözés" szó, és félrevezető az a kijelentés is, hogy "nincs magyar áru a polcokon" a multinacionális áruházakban. A Jobbik az Országos Választási Bizottsághoz fordul.
Vágólapra másolva!

A "cigánybűnözés" kifejezés jogsértő voltára hivatkozva mind a Magyar Televízió, mind a Magyar Rádió megtagadta a Jobbik választási hirdetésének sugárzását - tájékoztatott Dúró Dóra, a párt szóvivője csütörtökön. A szóvivő elmondta: a Magyar Rádió arra hivatkozva utasította el hirdetésük befogadását, hogy az álláspontjuk szerint személyhez fűződő jogokat sért, és egy államalkotó kisebbség jogait, emberi méltóságát sértve alkalmas lehet az adott kisebbség elleni gyűlöletkeltésre. A rádió jogi érvelése alapján megtévesztő lehet az a hirdetésben szereplő kijelentés is, hogy a multinacionális élelmiszerláncokban "nincs magyar áru a polcokon", márpedig a műsorszolgáltatók felelősséggel tartoznak "a tudatosan félrevezető reklámért".

Az MTV jogi vezetője egyebek mellett azzal indokolta döntését, hogy a hirdetés ellentétes a médiatörvény azon passzusával, amely szerint a műsorszolgáltatás nem irányulhat semmilyen kisebbség, sem bármely többség nyílt vagy burkolt megsértésére, kirekesztésére, annak faji szempontokon alapuló bemutatására, elítélésére - mondta Dúró Dóra, hangsúlyozva: a párt nem etnikai értelemben, hanem kriminológiai fogalomként használja a "cigánybűnözés" kifejezést.

A Jobbik az Országos Választási Bizottsághoz fordul panasszal, mert a párt szerint a közmédiumok döntése politikai nézeteik megismertetését korlátozza. Dúró Dóra hozzátette: a testület döntésére várva eljuttatták hirdetésük egy újabb változatát a Magyar Rádióhoz és a Magyar Televízióhoz, ebben a kifogásolt szavak mellett a bankok, a "politikusbűnözők", a magyar és a multik kifejezéseket is kisípolták.

A szúnyogokról oktatta a Jobbikot az MTV

A Jobbik bejelentésére reagálva az MTV csütörtök este közleményben közölte, hogy a párt reklámszpotja megítélésük szerint nem felel meg az MTV által előzetesen közzétett feltételeknek, mivel jogszabályba ütközött volna. A televízió szerint a hirdetés személyiségijog-sértő megállapításokat és megtévesztő állításokat tartalmaz.

A köztévé közleményében hozzátette: "a hirdetés amúgy súlyosan megtévesztő is", mivel szúnyog képével illusztrálva "élősködőkről" tartalmaz kijelentéseket. "A tudomány jelenlegi állása szerint a szúnyog nem élősködő (parazita), ezzel szemben vérszívó (a rovarok (Insecta) osztályának a kétszárnyúak (Diptera) rendjéhez, ezen belül a szúnyogalkatúak (Nematocera) alrendjéhez tartozó család)" - áll az MTV közleményében.