Vágólapra másolva!
Már nyomtatják az októberi önkormányzati választás szavazólapjait az Állami Nyomdában. 200 tonna papírra nyomtatnak, és 124 kilométer nemzetiszínű szalaggal zárják majd le az urnákat.
Vágólapra másolva!

A jövő héten szállítják ki a szavazókörökbe a szavazólapokat és egyéb kellékeket, az Állami Nyomdában már nyomják a szavazólapokat - közölte az Országos Választási Iroda (OVI). A nyomdában a főváros és tíz megye szavazólapjait nyomtatják, körülbelül 5800 féléből összesen körülbelül 17 millió darabot. A többi kilenc megye maga végzi a szavazólapok nyomtatását 130 tonna, az Állami Nyomdában készített és biztonsági jelekkel ellátott papírra, vagyis minden szavazólap ugyanazokat a biztonsági elemeket tartalmazza, függetlenül attól, hol nyomtatták rá a jelöltek nevét.

Az októberi önkormányzati választáson több mint tízezerféle szavazólapot kell készíteni: polgármester-jelöltit, a tízezer lakos alatti településeken úgynevezett egyéni listás szavazólapokat, a tízezernél nagyobb településeken egyéni listás szavazólapokat, valamint megyei listás szavazólapokat, fővárosi listás szavazólapokat és főpolgármester-jelöltek szavazólapját.

A 72 tonna papír felhasználásával készülő 17 millió szavazólapot, az ugyanannyi borítékot, valamint a többi választási kelléket hétfőtől szállítják ki a megyeszékhelyekre, illetve a helyi elosztó központokba. Az önkormányzati választáson mintegy 8,2 millió, választásra jogosult ember szavazhat. Összesen 30 millió szavazólapot gyártanak. A szavazólapok és borítékok mellett a kiszállítanak további 124 kilométernyi hosszúságú nemzetiszínű szalagot, hogy ezzel zárják le az urnákat, és 124 ezer tollat.

A választás nyomdai költsége körülbelül 800 millió forint.