Érdemi vizsgálat nélkül elutasította a Jobbik kifogását az OVB

Vágólapra másolva!
Formai hibára hivatkozva, érdemi vizsgálat nélkül elutasította Vona Gábornak, a Jobbik elnökének a párt "cigánybűnözést" emlegető választási hirdetésének megtagadása miatt a Magyar Rádió és a Magyar Televízió ellen benyújtott kifogását pénteki ülésén az Országos Választási Bizottság. A Jobbik jogsegélyszolgálatának vezetője azt nyilatkozta, hogy a kifogást azonos tartalommal újra beadják.
Vágólapra másolva!

Vona Gábor szerint a Magyar Rádió és a Magyar Televízió jogszabálysértően tagadta meg a választási kampányhirdetésük sugárzását, mert megsértették a jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét. Hivatkozott arra is, hogy a médiatörvény szerint a műsorszolgáltató a politikai hirdetés tartalmáért nem felel, azért a párt vállalja a felelősséget.

Az OVB 5:4 arányban úgy döntött, a kifogásokat érdemi vizsgálat nélkül elutasítja, mivel az formai hibás, ugyanis nem tartalmazza a beadványozó Vona Gábor székhelyét.

A választási eljárási törvény szerint a kifogást érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítani, ha az nem tartalmazza a kifogás benyújtójának nevét, lakcímét (székhelyét) és - ha a lakcímétől (székhelyétől) eltér - postai értesítési címét. Vona Gábor kifogásában a Jobbik országgyűlési képviselőcsoportjának Széchenyi rakparti címét adta meg.

Újra beadják

Az ülésen részt vevő Hunyadi Gábor, a Jobbik jogsegélyszolgálatának vezetője, volt OVB-delegált a döntés után az MTI-nek azt mondta, a kifogást azonos tartalommal újra beadják.

A Magyar Rádió arra hivatkozva utasította el a Jobbik hirdetésének befogadását, hogy az - álláspontjuk szerint - személyhez fűződő jogokat sért, és egy államalkotó kisebbség jogait, emberi méltóságát sértve alkalmas lehet az adott kisebbség elleni gyűlöletkeltésre.

A műsorszolgáltatás nem sérthet kisebbséget

Az MTV jogi vezetője egyebek mellett azzal indokolta döntését, hogy a hirdetés ellentétes a médiatörvény azon passzusával, amely szerint a műsorszolgáltatás nem irányulhat semmilyen kisebbség, sem bármely többség nyílt vagy burkolt megsértésére, kirekesztésére, annak faji szempontokon alapuló bemutatására, elítélésére.

Az OVB megtekintette a kifogásolt kampányfilmet, majd annak azt a változatát is, ahol a kifogásolt kifejezést "kisípolják". Meghallgatták az MTV képviselőjét is. Dénes Bertold azt mondta az OVB előtt, hogy a kampányban nincs politikai hirdetés közzétételére vonatkozó kötelezettsége az országos médiumnak, mindössze a kampányidőszak utolsó napján kell a nyolc legtöbb jelöltet állító jelölőszervezet kampányösszefoglalóját közölni.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a médiatörvény Vona Gábor által hivatkozott szabálya nem azt jelenti, hogy a műsorszolgáltató nem tartozik felelősséggel a közöltek miatt, hanem azt, hogy a médiahatóság nem alkalmazhat vele szemben szankciót.