Nem tudtak az ír gyomorgyűrűs betegek panaszairól a magyar kórházban

Vágólapra másolva!
A budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórházban végezték el a gyomorgyűrű-beavatkozásokat azokon az ír betegeken, akik az Írországban bepanaszolt magyar orvos szervezésében érkeztek Magyarországra - tudta meg az [origo]. Nagyjából húsz ír beteget operáltak meg, és a magyar kórházban nem is tudtak arról, hogy a műtét utáni komplikációk miatt a magyar aneszteziológus ellen vizsgálat indult.
Vágólapra másolva!

Nagyjából húsz beteg érkezett Írországból annak a magyar orvosnak a közvetítésével, akit nemrég több ír beteg bepanaszolt gyomorgyűrűműtétek után fellépő komplikációk miatt - tudta meg az [origo] Bende Jánostól, a legtöbb magyarországi gyomorszűkítő műtétet végző Péterfy Sándor Utcai Kórház sebészetének főorvosától. Az Irishhealth.com ír honlap csütörtöki cikke szerint az egyik dublini kozmetikai sebészeti magánklinikán dolgozó magyar orvos magyarországi gyomorgyűrűműtéteket szervezett, majd Írországban vállalta a megoperált betegek utókezelését.

R. László egy ír állami kórházban is alkalmazásban állt, és az ír honlap szerint előfordult, hogy az ezt tiltó szabályok ellenére itt fogadta a magánklinika egyes betegeit. Az orvost állami kórházi állásából felfüggesztették, és vizsgálat indult az ellene érkezett bejelentések miatt. A magyarországi műtéten átesett betegek közül többen ugyanis azt állították, hogy komoly komplikációk léptek fel náluk, az egyik beteg az RTE ír közszolgálati rádióban azt mondta, gyomrának egy részét el kellett távolítani.

"Az otthagyott betegek nem tudtak kihez fordulni"

R. László altatóorvosként dolgozott az ír magánklinikán, mikor az ottani műtéteket végző francia orvost eltiltották, és nem volt, aki az operáció utáni utókezeléseket elvégezze a betegeken - mondta Bende János. Ekkor kereste meg a magyar kórházat azzal, hogy megtanulhassa, mi a teendő a gyűrűműtéteket követően. A gyomorgyűrű felhelyezésével egy kisebb gyomorrészt alakítanak ki, hogy a páciens kevesebbet tudjon enni, utána azonban a gyűrű időszakonként kívülről szabályozható, így szükség szerint szűkebbre vagy tágabbra állítható. "Az otthagyott betegek nem tudtak kihez fordulni, miután a francia sebész már nem praktizált" - mondta Bende.

"Semmi gond nem volt"

Bende János szerint R. László nem az operációról tájékozódott náluk, hanem kizárólag a sokkal egyszerűbb utókezelési technikákról. Később a közvetítésével valóban érkeztek a magyar kórházba ír betegek gyomorgyűrű műtétre, akik szabályosan fizettek a gyűrűért, illetve az ellátásért, mint más külföldi páciensek is. "Tudomásunk szerint semmi gond nem volt utólag a nálunk műtött ír betegekkel" - mondta Bende, aki utoljára nyáron beszélt R. Lászlóval.

Az ír betegek által felhozott problémákról a sebész csak a sajtóból értesült, de mint mondta, ilyen szövődmények csak akkor fordulnak elő, ha a műtéten átesett beteg nem tartja be a szigorú táplálkozási szabályokat. "Ha fegyelmezetlen, és megpróbál olyan ételeket enni, ami a szűk gyűrű miatt már nem megy le, akkor fordul elő, hogy a gyűrű eltömődik, hányás lesz a vége, illetve a gyűrű elcsúszhat vagy a gyomor egy része felcsúszhat rajta" - mondta, szerinte ez egy simán korrigálható probléma, ha a beteg orvoshoz fordul, ezért előfordulhat, hogy R. Lászlót alaptalanul vádolják.

Az Irishhealth.com szerint több beteg azt állította, hogy a magyar orvost nem érik el. Tudósításuk szerint a betegek "hozzávetőleg 7500 eurót" (azaz kétmillió forintot) fizettek az orvosnak.