Schmitt: Magyarország fellép a megosztottság ellen

Vágólapra másolva!
Magyarország kész majd fellépni a megosztottság áthidalása és a globális partnerség erősítése érdekében az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjaként és az Európai Unió soros elnökeként is - jelentette ki pénteken New Yorkban Schmitt Pál köztársasági elnök az ENSZ-közgyűlés általános vitájában elmondott felszólalásában.
Vágólapra másolva!

"Biztosíthatom önöket, hogy Magyarország, mint a ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjelölt országa a 2012-2013-as időszakra, készen áll arra, hogy erőteljes munkát fejtsen ki a megosztottság áthidalása érdekében és erősítse a globális partnerséget a mai, a kölcsönös függőség által meghatározott nemzetközi környezetben" - jelentette ki az államfő ENSZ-palota közgyűlési termének szónoki emelvényén.

Schmitt kifejezte Magyarország sajnálkozását amiatt, hogy elhalasztották az Európai Uniónak az ENSZ tevékenységében történő részvételéről tervezett határozatot.

"Magyarország, amely 2011 első félévében betölti az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, aktívan fellép majd annak érdekében, hogy segítse az uniót a globális kérdések hatékony kezelésében, miközben minden tőle telhetőt megtesz majd azért, hogy az ENSZ minden tagállamának bevonásával mozdítsa elő a közös célok megvalósítását a világszervezetben" - mondta a köztársasági elnök.

A virágzó nemzeti kisebbségek

Schmitt hangsúlyozta, hogy az emberi jogok erősítése és védelme a magyar külpolitika sarokköve és hogy Magyarország az Emberi Jogi Tanács tagjaként az ENSZ fórumain is aktív szerepet kíván játszani ezen a téren. Mint mondta, Magyarország részt vállal a diszkrimináció minden formája - beleértve a nemzeti vagy etnikai származás miatti megkülönböztetést - elleni nemzetközi fellépésben.

Az államfő kifejtette, hogy a magyar álláspont szerint a kisebbségek jogainak - beleértve a kulturális öntudat és kulturális örökség megőrzéséhez való jogot- fontos helyet kell kapniuk a nemzetközi közösség napirendjében.

"Meggyőződésünk, hogy a virágzó nemzeti kisebbségek nemhogy gyengítik a társadalmat, de gazdagítják az országok kulturális sokszínűségét. A többség és a kisebbség között csak akkor alakulhat ki gyümölcsöző kapcsolat, ha nem sérülnek az emberi jogok, és ha a tolerancia a társadalom minden szintjén meghatározóvá válik" - mondta köztársasági elnök.

Népirtás és a Tömeges Atrocitások Elleni Központ

Schmitt Pál szerint ez az egyik oka annak hogy Magyarország úgy döntött: budapesti központtal megalapítja a Tom Lantos Intézetet, egy olyan nemzetközi központot, amelynek célja az emberi és különösen a kisebbségi jogok előmozdítása és a tolerancia értékrendjének elterjesztése.

Magyarország ehhez hasonló fontosságúnak ítéli a nemzetközi humanitárius és emberi jogok megsértésének megakadályozását jelentette ki az államfő. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra a magyar kezdeményezésre, hogy Budapesten hozzák létre a Népirtás és a Tömeges Atrocitások Elleni Központot, amely fontos szerepet tölthetne be a készülő tragédiák előrejelzésében és ajánlásokat dolgozna ki ezek megelőzésére a nemzetközi közösség számára.