Vizsgálja a 2006-os bántalmazásokat a katonai ügyészség

Vágólapra másolva!
A 2006 őszén, a Nagy Ignác utcai börtönben történt bántalmazások miatt indított nyomozást a katonai ügyészség. Az egyelőre ismeretlen tettes ellen folyó eljárás az után indult, hogy egy korábbi börtönőr a HírTV-ben azt állította: az intézmény parancsnoka tudott a bántalmazásokról, de a jelentésbe azt írták, a fogvatartottakat még elfogásukkor verték meg a rendőrök.
Vágólapra másolva!

Hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás gyanújával rendelt el nyomozást a Budapesti Katonai Ügyészség a 2006 őszi bántalmazások ügyében hétfőn - közölte az MTI érdeklődésére Balogh Zoltán, a szervezet szóvivője. A nyomozás jelenleg a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben 2006. őszén történtekre koncentrál.

Balogh szerint a rendelkezésre álló adatok, így részben a HírTV Célpont című műsora, részben pedig korábbi eljárásokban már beszerzett adatok alapján indult meg a nyomozás ismeretlen tettes ellen. A HírTV honlapján azt írják: a nyomozás elrendelésére azután került sor, hogy "Célpont című műsorunknak egy leszerelt börtönőr nyilatkozott a 2006. őszén előállított emberek megkínzásáról és brutális bántalmazásáról a fővárosi Nagy Ignác utcai börtönben".

Boglyasovszky Csaba, az intézet akkori parancsnoka parlamenti bizottsági meghallgatásán azt állította, hogy csak később értesült a történtekről, a HírTV-nek nyilatkozó börtönőr elmondása szerint azonban a dandártábornok szemtanúja volt a történteknek. "Az áldozatok azt mondták, hogy nem a rendőrök, hanem a Nagy Ignác utcában szolgálatot teljesítő bv-őrök bántalmazták őket. A hivatalos jelentésbe parancsnoki utasításra mégis az került, hogy a rendőrök verték meg őket az elfogáskor" - olvasható a HírTV honlapján.