Vágólapra másolva!
Hivatali visszaéléssel gyanúsította meg az ügyészség Lakos Imrét, a XI. kerület alpolgármesterét, korábbi SZDSZ-es politikust, és gyanúsítotti kihallgatásra idézte be Molnár Gyulát, a kerület szocialista polgármesterét. Az ügyészek szerint a két politikus tudtával, pályáztatás megkerülésével adtak el egy telket a Budafoki úton. A meggyanúsított politikusok különösnek tartják a kihallgatás időzítését.
Vágólapra másolva!

Hivatali visszaéléssel gyanúsította meg a Központi Nyomozó Főügyészség Lakos Imrét, a XI. kerület alpolgármesterét - erősítette meg az MTI információját Fazekas Géza, a főügyészség szóvivője. Keddre pedig gyanúsítotti kihallgatásra idézte a főügyészség Molnár Gyulát, a kerület polgármesterét is, de ő nem ment el a kihallgatásra.

Schneller Domokos fideszes képviselő önkormányzati képviselő 2007 októberében tett feljelentést hivatali visszaélés miatt több, a Lágymányosi öböl környékén levő ingatlannal összefüggésben. A nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság végezte, de 2009 decemberében az egyik ingatlan ügye a Központi Nyomozó Főügyészségre került. Fazekas erről azt mondta: olyan személy érintettsége merült fel, akivel szemben a főügyészség jogosult eljárni. A Központi Nyomozó Főügyészség jár el többek között országgyűlési képviselők ellen, így vélhetően Molnár miatt került át hozzájuk a nyomozás.

Lakos gyanúsításával kapcsolatban a szóvivő azt mondta: a gyanú szerint visszaélt vagyongazdálkodásért felelős alpolgármesteri a posztjával, hogy egy kft-nek előnyt szerezzen. A cég a XI. kerületben, a Dombóvári és Budafoki utak sarkán levő ingatlant szerette volna megszerezni, mert a környező ingatlanok már a tulajdonában álltak. Az ügyészség szerint a tulajdonjogot az államháztartási törvény előírásait megkerülve juttatták át a gazdasági társaságnak, mivel nem volt nyilvános versenytárgyalás.

A korábban SZDSZ-es alpolgármester panasszal élt a gyanúsítás ellen és megtagadta a vallomástételt. Ügyvédje, Papp Gábor az MTI-nek kora délelőtt azt mondta: törvénysértőnek és alaptalannak találják a gyanúsítást. Az ügyvéd különösnek nevezte, hogy egy 2006-os ingatlanüggyel összefüggésben öt nappal az önkormányzati választás előtt gyanúsították meg Lakos Imrét, aki a Lokálpatrióták Újbudáért Egyesület támogatásával indul az egyik egyéni képviselői helyért.

A Kopaszi-gát ügyét a hatóság már lezárta bűncselekmény hiányában, arról pedig hivatalosan még nem értesült, hogy a Dombóvári út és a Budafoki út sarkán álló állami ingatlan eladása ügyében meg akarja hallgatni a hatóság - közölte az MTI-vel Molnár Gyula, aki a Fidesz "egyértelmű politikai támadásának" tartja a Magyar Hírlap keddi cikkét. "Ha egy állami telek értékesítése ügyében (...) több mint ezer napja folyó vizsgálat a választások előtt négy nappal jut el abba a stádiumba, hogy egy esélyes polgármesterjelöltet az ügyészségre kell hívni, a helyettesét pedig meggyanúsítani, akkor az önmagáért beszél, és nem kívánom kommentálni" - írta közleményében a polgármester.

Az ügyészséget ért bírálatokra Fazekas úgy reagált: a főügyészség akkor közli a megalapozott gyanút, amikor az megfogalmazódott, ez szeptemberben történt meg és szeptember közepén küldték ki az idézéseket. A szóvivő szerint a főügyészség politikai nyilatkozatokra nem kíván reagálni. Az MTI kérdésére, hogy idéztek-e még másokat is gyanúsítotti kihallgatásra az ügyben Molnár Gyulán és Lakos Imrén kívül, Fazekas Géza igennel válaszolt, de további részleteket nem mondott.