Levélben mondta le bizottsági meghallgatását Szilvásy

Vágólapra másolva!
Szilvásy György korábbi titkosszolgálati miniszter nem ment el a 2006-os zavargásokat vizsgáló parlamenti albizottság keddi ülésére. A politikus levelében ezt azzal indokolta, hogy szerinte a testület pártpolitikai érdekek alapján működik, a célja nem az igazság kiderítése.
Vágólapra másolva!

Szilvásy György korábbi titkosszolgálati miniszter nem ment el a 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság keddi ülésére. A politikus ezt a bizottság fideszes elnökéhez és az MTI-hez eljuttatott levelében közölte. Döntését azzal indokolta, hogy a testület működése szerinte pártpolitikai és kampányérdekek, valamint egyéni politikai ambíciók érvényesülését szolgálja, nem az igazság kiderítését.

A korábbi titokminiszter levélben azt írta: Gulyás Gergely, a bizottság fideszes elnöke és az albizottság egyes tagjai a politikai véleményüket "több alkalommal olyan szélsőséges, demagóg formában nyilvánították ki, ami az albizottsággal való együttműködését, a politikai színjátékban való önkéntes részvételét nem teszi elvárhatóvá és lehetségessé". Szilvásy ezért az MSZP országgyűlési képviselőcsoportjának álláspontjával egyetértve, nem vezs részt az albizottság keddi ülésén.

Tóth Gábor, korábbi budapesti rendőr-főkapitány az albizottság keddi ülésén arról beszélt, hogy főkapitánysága idején nem kapott politikai utasításokat. Tóth, aki 2007 nyarától töltötte be a fővárosi főkapitányi posztot, egyetlen kivételként a 2008. nyári melegfelvonulást említette, melyet először nem vett tudomásul a BRFK, majd Draskovics Tibor akkori igazságügyi és rendészeti miniszter felszólítására a tudomásulvétel mellett döntöttek.

A albizottsági meghallgatáson vita bontakozott ki Gaudi-Nagy Tamás, a testület jobbikos alelnöke és Gulyás Gergely fideszes elnök, illetve Révész Máriusz fideszes tag között. Amíg Gaudi élesen bírálta a BRFK demonstrációkkal kapcsolatos 2006 utáni gyakorlatát, addig a fideszes képviselők szerint egyre szakszerűbbé vált a rendőri fellépés.

Az emberi jogi bizottság "A 2002 és 2010 között és különösen 2006 őszén elkövetett jogsértéseket vizsgáló" albizottsága május 20-án jött létre. Az ellenzék három pártja közül kettő részt vesz az albizottság munkájában, a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás a testület egyik alelnöke. Az LMP delegált képviselőt a testületbe, az MSZP viszont bojkottálja az albizottság munkáját. A bizottsági meghallgatásra korábban nem ment el Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója sem.