Meglepetés lesz, sokkot nem várnak a fideszesek a választások után

Vágólapra másolva!
Több fideszes és KDNP-s képviselő szerint az október 3-i választások után áll majd elő a kormány a hosszabb távú tervekkel. A legfontosabb elképzelések a költségvetésből derülnek majd ki, külön intézkedéscsomag várhatóan nem lesz. A leendő költségvetés részleteit egyelőre a kormánypárti frakciók tagjai sem ismerik.
Vágólapra másolva!

"Még nagyon messze vagyunk attól, ahová szeretnénk eljutni. Most jön a java, most jön az igazán nagy vállalkozás. Az új alapokra támaszkodva fel kell emelnünk és talpra kell állítanunk Magyarországot" - mondta szeptember 13-i parlamenti beszédében Orbán Viktor kormányfő.

Jóval nyíltabban beszélt a kormány előtt álló kihívásokról Orbán a jobboldali értelmiségiek részvételével megtartott szeptember 4-i kötcsei polgári pikniken. Orbán a zártkörű rendezvényen - az [origo] információi szerint - többek között azt mondta: lesznek olyan érdekcsoportok a kormányon és Fidesz parlamenti frakcióján belül, amelyek befolyásolni szeretnék a jövő évi költségvetési tervezést, ezért az ősz folyamán konfliktusokra, harcokra számít. Orbán - a Magyar Hírlap és a Népszabadság szerint - Kötcsén arról is beszélt, hogy nehéz lesz a kormány támogatottságát úgy megőrizni, hogy közben ezermilliárdokat kell kivonni a gazdaságból annak érdekében, hogy a korábbi években felvett adósságokat törleszteni tudja az ország.

Az Orbán által említett jelentős változásokból a devizahitelesek megsegítését szolgáló javaslatokon és az egykulcsos adóról szóló nyilatkozatokon - az adórendszer várható változásairől itt olvashat - kívül eddig kevés látszott ősszel, sőt, a Fidesz és a KDNP javaslatára az őszi parlamenti ciklus ülései két héten is elmaradtak. Az [origo] arra volt kíváncsi, mit tervez a Fidesz az október 3-án esedékes önkormányzati választások után.

"Orbán tanult Gyurcsány hibájából"

Orbán ősz eleji nyilatkozatait egy, a kormány működését közelről ismerő forrás az [origo]-nak így értékelte: Orbán láthatóan tanult Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő hibájából, ezért már az önkormányzati választás előtt beszélt a várható nehézségekről. Gyurcsány 2006 májusában, egy hónappal a parlamenti választások után mondta el őszödi beszédét, ami gyakorlatilag az ellenkezőjét tartalamzta annak, mint amivel az MSZP akkor a választsok előtt kampányolt. Orbán ezzel szemben már az október 3-i önkormányzati választások előtt szóba hozta a kormányra váró nehézségeket. A két helyzet között természetesen jelentős különbség, hogy a Fidesz és a KDNP toronymagasan nyerte az áprilisi választásokat és most is magabiztosan vezet a közvélemény-kutatások szerint.

A kormányfő által emlegetett nehézségek a jövő évi költségvetésben fognak visszaköszönni az [origo]-nak nyilatkozó forrás szerint, a költségvetésnek azonban állítása szerint még a sarokszámai sem nyilvánosak a Fideszen belül. A Fidesz parlamenti frakciójának egyik befolyásos tagja az [origo]-nak azt mondta: az egyik fideszes képviselő a szeptember eleji Fidesz-frakcióülésen megkérdezte Orbántól, hogy ősszel a kormány előáll-e újabb akciótervvel. Orbán - az [origo]-nak nyilatkozó politikus szerint - azt felelte: a júniusi 29 ponthoz hasonló akcióterv nem készül, az új gazdasági intézkedéscsomag a jövő évi költségvetés lesz.

A költségvetésről egyelőre annyit lehet tudni, hogy a kormány 3 százalék alatt tartaná a hiányt jövőre, vagyis az Orbán-kormány tartani akarja magát azokhoz célkitűzésekhez, amelyeket az előző, MSZP-s kormányok vállaltak az Európai Uniónál. Az MSZP ugyan arra kérte a kormányt, hogy még az önkormányzati választások előtt álljon elő a költségvetés fontosabb részleteivel, Matolcsy György gazdasági miniszter múlt heti írásos válaszában azt közölte: a büdzsé tervezetét a gazdasági tárca csak október 15-én nyújtja be a kormánynak, október 30-án pedig az országgyűlésnek.

Az MTV Az este című műsorában Orbán kitért az arra vonatkozó kérdés elől, hogy mit fog tartalmazni a költségvetés. Ezt azzal indokolta, hogy a kormány csak szeptember végén fogja látni, hol tart az idei költségvetés, szerinte ezek a számok csak október 4-én, vagyis egy nappal az önkormányzati választások után lesznek értelmezhetőek. Azt viszont határozottan tagadta, hogy megszorításokra készülne a kormány. "Én azt gondolom, hogy mindenkinek ki kell venni a részét a teherviselésből, nemcsak állandóan az embereknek. Ezért nem lesznek az embereket kedvezőtlenül érintő megszorítások. Ilyenek nem lesznek" - fogalmazott.

Nem lesz sokk

A jövő évi költségvetés főbb irányaival a kormány az október 3-i választások utáni héten elő fog állni - mondta az [origo]-nak a Fidesz-KDNP frakció egyik befolyásos tagja is. Állításuk szerint az [origo]-nak nyilatkozó fideszes és KDNP-s képviselők sem ismerik a kormány terveit, amit azzal indokoltak, hogy eddig semmi sem szivárgott ki a gazdasági tárcától. Mindössze annyit mondtak: kompromisszum fog születni abban a vitában, hogy politikai szempontok miatt nem vállalhatja a kormány, hogy növekedjenek a lakosság terhei, illetve bizonyos lépésekre szükség van a gazdaság talpra állítása miatt. Szerintük biztos, hogy nem lesznek olyan sokkszerű bejelentések, mint amilyenekkel Gyurcsány és Bajnai állt elő annak idején.