A cigaretta adójából kaphat pénzt az egészségügy

Vágólapra másolva!
A Népszabadság értesülése szerint a minisztérium 10-15 százalékkal emelné meg a cigaretta és az alkohol jövedéki adóját, hogy a befolyó plussz pénzt az egészségügyre fordítsák. Ez a tervek szerint több tízmilliárdos bevételt jelentené, és kismértékben csökkentené a dohányzást a fiatalok körében. Az egészségtelen élelmiszereket egyelőre nem adóztatnák.
Vágólapra másolva!

Az alkohol és a cigaretta jövedéki adójának 10-15 százalékos emeléséről készül javaslat a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkárságán - írja meg nem nevezett forrásra hivatkozva a Népszabadság szerdai száma. A lap szerint a az adóemelésből 30-40 milliárd forint többlet bevételt remélnek, amelyet úgynevezett megjelölt adóként az egészségügyre kellene fordítani.

A lap szerint a minisztérium azért keres hasonló megoldásokat, mert jövőre az egészségügy nem számíthat többletforrásokra a költségvetésből. A javaslathoz készült szakértői elemzés ugyanakkor azt is tartalmazza, hogy a plussz bevétel mellett az adóemelés bizonyítottan csökkenti a dohányzást: 10 százalékos emelés e szerint 3-5 százalékkal fogja vissza a fiatal felnőttek, 6-7 százalékkal a gyerekek körében.

Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke nyáron már összeállított egy javaslatcsomagot, amely állítólag 100 milliárddal növelhetné az egészségügy költségvetését. Az elképzelés szerint különadót vetnének ki az egészségkárosító termékekre, az alkohol és a cigaretta mellett a hamburgerre, a chipsekre és a szénsavas, cukros üdítőkre is. A Népszabadság úgy tudja, az élelmiszerek egyelőre kikerültek a címkézett adóztatási tervekből.