Jogsértő volt Tarlós óvodai látogatása a választási bizottság szerint

Vágólapra másolva!
Tarlós István, a Fidesz főpolgármester-jelöltje megsértette a közoktatási törvényt, amikor a múlt héten egy református óvodában kampányolt - mondta ki a Fővárosi Választási Bizottság. A tavaszi parlamenti választások idején Orbán Viktor Fidesz-elnököt is elmarasztalták, amiért iskolákban kampányolt.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Választási Bizottság keddi határozata szerint törvénysértő volt, hogy Tarlós István, a Fidesz és a KDNP főpolgármester-jelöltje egy oktatási intézményben, a Fasori Református Óvodában tartott kampányrendezvényt a múlt hét pénteken. A 3:2 arányban elfogadott határozat szerint Tarlós ezzel megsértette a közoktatási törvényt, amely szerint tilos nevelési-oktatási intézményben politikai célú tevékenységet folytatni, amikor az intézmény ellátja a tanulók felügyeletét.

A bizottsághoz egy magánszemély fordult, bizonyítékként pedig az Index egyik videóját jelölte meg, amely szerint Tarlós főpolgármester-jelöltként látogatta meg az óvodát, és ott kampánytevékenységet folytatott. Ezt olyankor tette, amikor a gyerekek is az intézményben voltak. A panaszos hivatkozott az Országos Választási Bizottság (OVB) korábbi határozataira, amelyek a tavaszi parlamenti választási kampányban születtek, és amelyek hasonló iskolalátogatások miatt marasztalták el Orbán Viktor Fidesz-elnököt (az egyikről itt olvashat).

A határozat szerint a videó alapján egyértelmű, hogy Tarlós politikai tevékenységet fejtett ki nevelési intézmény területén olyankor, amikor az óvoda ellátta a gyermekek felügyeletét. Az esemény attól lett politikai tevékenység, hogy Tarlós a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjeként, a választási kampány idején, a sajtó nyilvánossága előtt jelent meg az óvodában. A határozat nem jogerős, az ellen két napon belül lehet fellebbezni az OVB-hez.