Elállt a rendőrség elleni pertől a 2006-ban megvert fideszes

2010.09.30. 17:51

Várhatóan még a kezdés előtt megszűnik az a per, amelyet a 2006 őszén rendőrök által bántalmazott Révész Máriusz fideszes képviselő indított a rendőrség ellen. Révész a bírósággal közölte, hogy eláll a pertől, de az nem derült ki, hogy miért döntött így.

Elállt a 2006. október 23-i rendőri bántalmazása miatt indított pertől Révész Máriusz fideszes országgyűlési képviselő - jelentette be Pataki Árpád bíró csütörtökön a Fővárosi Bíróságon. A bíróság tanácselnöke elmondta: a felperes jogi képviselője írásban tudatta, hogy Révész Máriusz eláll a keresetétől.

Pataki Árpád közölte: azért nem szüntetik meg azonnal az eljárást, mert a bíróságnak hivatalosan meg kell keresnie az alpereseket azzal, hogy az üggyel kapcsolatban merült-e fel költségük. Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az elsőrendű és a készenléti rendőrség a másodrendű alperes. Miután nagy valószínűséggel nem merült fel költségük az alpereseknek, így a Fővárosi Bíróságnak erről sem kell döntenie. A bíróság a pert tárgyaláson kívül szünteti majd meg azzal, hogy a felperes által eredetileg fizetendő illetéket annak 10 százalékára, azaz 24 ezer forintra mérsékli - tette hozzá.

Révész Máriusz a 2006. október 23-i rendőri bántalmazása miatt indított pert a BRFK és a készenléti rendőrség ellen. Keresetében azt írta: a törvénytelen rendőri intézkedés során, illetve azzal összefüggésben sérült a testi épsége, egészsége, jó hírneve, a becsülete és emberi méltósága. Ezért összesen 4 millió forint nem vagyoni kártérítés megfizetésére kérte kötelezni az alpereseket.

A parlamenti képviselő keresetében az szerepelt, hogy 2006. október 23. egész napjára vonatkozóan emlékezetkiesése volt, így az általa előadottak családtagjai elmondásán és a bíróság által korábban büntetőeljárásban megállapított tényeken alapultak. Révész ezekre alapozva számolt be arról, hogy a Fidesz 2006. október 23-i nagygyűlése után a rendőri brutalitás hírére úgy döntött, nem hazamegy, hanem számon kéri a rendőrökön a jogszerűtlen magatartást.

A kereset szerint Révész Máriusz a Rákóczi út és a Síp utca sarkán szóváltásba került az egyik rendőrrel, majd berántották a rendőrsorfal mögé, ahol a rendőrök körbeállták, leütötték, majd amíg ő a földön feküdt, mintegy 5-10 ütést mértek rá gumibottal vagy tonfával. Ennek következtében több sérülést, köztük lapockatörést szenvedett. Feljelentést tett, de a tetteseket nem sikerült azonosítani.

Két rendőrrel szemben bűnsegédként elkövetett testi sértés, hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás, valamint bűnpártolás miatt indult büntetőeljárás. A bíróság első fokon felmentette a vádlottakat, de megállapította, hogy a sérüléseket több, szolgálatban lévő rendőr okozta hivatalos eljárása során. Révész Máriusz most visszavont keresete szerint a vele szembeni indokolatlan rendőri fellépés családjának és neki komoly lelki megrázkódtatást okozott, alkalmas volt arra, hogy aláássa a demokratikus jogállamba vetett bizalmat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK