Tizenhét év rabság után szabadítottak ki egy medvét

2010.09.30. 17:55

Lesoványodott, ideges, tizenhét éven át egy apró ketrecben tartott medvét szabadítottak ki állatvédők csütörtökön. Az állat egy tápiószecsői férfi telkén élt, pedig ez tilos, mivel a medve fokozottan veszélyes és veszélyeztetett állat. Arra használták, hogy kutyákat bőszítsenek vele, de néha óvodások is meglátogatták. Az [origo] ott volt, mikor kiszabadították, nézze meg videón!

"A medvés" - az állatvédők szerint csak így emlegetik a környékbeliek azt a férfit, aki egy Tápiószecsőhöz közeli tanyán 17 éve illegálisan tart egy barnamedvét. A rendőrség, illetve az illetékes természetvédelmi hatóság segítségével csütörtökön kobozták el tulajdonosától az állatot, amelyet a veresegyházi medveotthonba szállítottak.

Négy hónappal ezelőtt egy aktivistájuk hívta fel a Fehérkereszt Állatvédő Liga figyelmét az alig 6 négyzetméteres ketrecben tartott állatra, amelyet gazdája nemcsak látványosságként tartott. Az állatvédők szerint óránként 1500 forintot kért azért, hogy kutyákkal ugattassák a ketrecbe zárt állatot.

"Látszott, hogy sovány, ideges"

"A kutyáknak, főleg a vadászkutyáknál különösen fontos, hogy minél több inger érje őket, ezért viszik el ugattatni" - mondta az [origo]-nak egy névtelenséget kérő forrás, aki állítása szerint kutyájával maga is járt a tápiószecsői tanyán. Hozzátette, olyanokról is tud, akik azért hozták el kutyájukat, mert járnak vadászni külföldre, például Romániába, így fontos, hogy a kutya gyakoroljon, mert neki kell "kiszagolni és a vackából kimozdítani a medvét".

A névtelenséget kérő férfinek a medve rossz állapota tűnt fel, ezért fordult az állatvédőkhöz. "Látszott, hogy sovány, ideges, kicsi volt a helye, így nem tudott mozogni. Pótcselekvésként a ketrec vasát rágta, amitől kitörtek a fogai" - mondta. Az állatvédők egyik szakértője azt állítja, hogy a medve annyira alultáplált, hogy közel 200 kiló hiányzik az ideális téli súlyához.

A Dömének elnevezett medve ügyében négy hónapig nyomoztak az állatvédők, míg csütörtökön a hatóságok kimentek a helyszínre, és elkobozták az illegálisan tartott állatot. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) környezetkárosítás elleni osztálya a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség feljelentése alapján indított eljárást szeptember 29-én természetkárosítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt - közölte Bartha László, az NNI szóvivője. A medvét tartó személy ellen eljárás indult, "elszámoltatása jelenleg folyamatban van" - tette hozzá.

 


Nézze meg helyszíni videónkat!

A tulajdonos, N. Ottó nem volt otthon csütörtök délelőtt, amikor a rendőrség és az állatvédők megérkeztek az állatért, később megjelent ugyan, de elkerülte a rá váró újságírókat, akiknek csak a vele együtt érkező ismerőse nyilatkozott. "Örül, ha megél, nem tehet arról, hogy nincs pénze nagyobb kifutóra" - mondta az állat gazdájáról Bakos Tamás, aki azzal védte barátját, hogy csak rossz anyagi körülményei miatt nem gondoskodott jobban a medvéről. Bakos is elismerte, hogy az állat nem fest túl jól, de azt állította, nem tud róla, hogy pénzért mutogatnák vagy ugattatnák kutyákkal. Mint mondta, az állat "gyerekkora óta" itt él, ő is sokszor kijárt családjával, barátaival megnézni.

Magánszemély nem tarthat medvét

A Fehérkereszt Állatvédő Liga szintén úgy értesült, hogy a környékbeli gyerekeket, még óvodásokat is rendszeresen elhoztak, hogy megnézzék a medvét, amelynek a ketrece nem volt körbe kerítve. A liga egyik vezetője, Szilágyi István szerint elképzelhetetlen, hogy a település jegyzője, illetve a helyi hatóságok ne tudtak volna az állatról, mégsem tettek semmit. "Fokozottan védett, veszélyes állat, ezért magánszemély egyáltalán nem tarthat medvét" - mondta Káldi Szilvia, a Fehérkereszt munkatársa. A veresegyházi medveotthonban élő 36 medve többsége Döméhez hasonlóan olyan illegálisan tartott állat, amelyet végül sikerül elkobozni.

Az állatvédők szerint a medve 17 éve él van N. Ottónál, egészen kis bocsként Romániából szerezte az állatot. Valószínű, hogy soha nem találkozott más medvékkel, ezért a veresegyházi medveotthonban - miután túl van az ivartalanításon, szükséges gyógykezeléseken és a karanténon - először megfigyelik a viselkedését, míg kiderül, összeengedhető-e a többiekkel a nagy kifutóban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK