Felfüggesztett börtönt kért az ügyész Budaházyra

Vágólapra másolva!
Az állam elleni bűncselekménnyel vádolt Budaházy György perében az ügyész másodfokon felfüggesztett szabadságvesztést kért Budaházyra. A vádlott polgárjogi harcosokkal példálózott, és azt mondta, most még jobban szeretné az ország közjogi berendezkedésének megváltoztatását.
Vágólapra másolva!

Az ügyvéd felmentést, az ügyész felfüggesztett szabadságvesztést kért perbeszédében a négy évvel ezelőtti írásai miatt állam elleni bűncselekménnyel vádolt Budaházy György ügyében a Fővárosi Ítélőtáblán pénteken.

Az ügyész szerint Budaházy erőszakkal fenyegetve akarta elérni az államforma megváltoztatását, és írásaiban ehhez próbált híveket szerezni. "Több volt ez, mint véleménynyilvánítás" - mondta az ügyész a vádban szereplő alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészületével kapcsolatban. Az ügyész szerint a megismételt eljárásban felfüggesztett szabadságvesztést kiszabó elsőfokú ítélet törvényes volt, ezért annak helybenhagyását és jogerőre emelését indítványozta másodfokon a táblának.

A más ügyben több mint egy éve előzetes letartóztatásban lévő Budaházy az utolsó szó jogán nem vitatta, hogy meg akarta változtatni az ország közjogi berendezkedését, ezt - mint mondta - ma még jobban szeretné, mint négy éve, de nem erőszakkal, hanem az ellenállás demokratikus jogával élve. A vádlott szerint rossz beidegződés, hogy mindenki követhet el bűncselekményt, csak az állam nem. Budaházy az erőszakkal, zsarnoksággal szembeni ellenállásról szólva Nelson Mandela dél-afrikai, Mahatma Gandhi indiai, és Theodore Roosevelt amerikai politikusokkal, polgárjogi harcosokkal példálózott.

A pénteki másodfokú tárgyaláson az utóbbi hónapokban megszokottnál erősebb volt a rendőri biztosítás, és Budaházy korábbi tárgyalásaihoz képest viszonylag rendben zajlottak az események, csupán két embert kellett hangoskodás miatt kiküldenie a teremből a bírói tanács elnökének. A tábla október 13-ra tűzte ki a másodfokú határozat kihirdetését Budaházy György állam elleni bűncselekmények vádjával indult büntetőperében.