Vágólapra másolva!
A zalai Salomváron és a Győr-Moson-Sopron megyei Tápon sem tartják meg az önkormányzati választást vasárnap, mert egyik helyen sem indult elegendő számú jelölt.
Vágólapra másolva!

Két településen marad el elegendő számú jelölt hiányában az önkormányzati képviselő-választás vasárnap: a Zala megyei Salomváron és a Győr-Moson-Sopron megyei Tápon - derül ki az Országos Választási Iroda szombati adataiból.

A tízezernél kevesebb lakosú településeken egyéni listás rendszerben választják meg a település lakosságszámától függő számú tagból álló képviselő-testületet. A szavazólapon a választópolgár akár egy, akár több, de legfeljebb annyi jelöltre szavazhat, ahány egyéni listás mandátum a településen kiosztható. Ha nincs elegendő (legalább a kiosztható egyéni listás mandátumok számával megegyező számú) jelölt, akkor a szavazást nem lehet megtartani, és időközi választást kell rendezni.

Salomváron már a jelöltállítás után közvetlenül tudható volt, hogy elmarad az önkormányzati választás, mivel a 486 választópolgár négytagú testületet választhatna, ám az OVI adatai szerint mindössze három egyéni listás képviselőjelölt vetette magát nyilvántartásba. Tápon az 593 választópolgár szintén négytagú képviselő-testületet választhatott volna. A jelöltállításkor még megvolt a szükséges legalább négy jelölt, ám szombatra már csak három maradt.

Az OVI honlapjáról az is kiderül, hogy hasonló okokból huszonegy kisebbségi választás is elmarad vasárnap. A kisebbségi választás megtartásának feltétele, hogy legalább négy jelölt induljon. Ha nincs jelölt vagy a jelöltek száma négynél kevesebb, a választás elmarad és már csak a következő általános választáskor van mód települési kisebbségi önkormányzati választás megtartására. Így vasárnap a 13 kisebbség összesen 2.321 kisebbségi választást tarthat meg.