Orbán szerint most jön a neheze

Vágólapra másolva!
"A neheze most következik" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az önkormányzati választást értékelő beszédében. Orbán szerint a kormány tevékenységéről is szólt a Fidesz sikerét hozó választás.
Vágólapra másolva!

Az áprilisi parlamenti választási győzelemhez hasonlította a mostani, a Fidesz számára szintén sikerrel záruló önkormányzati választást Orbán Viktor miniszterelnök. Az alacsony részvételre utalva megjegyezte, hogy "aki elment, felhatalmazást adott, aki otthon maradt, engedélyt adott a munkánk folytatására".

Orbán szerint a választás a kormány tevékenységéről is szólt, és az eddig megtett lépésekhez adta a támogatását a választók többsége. A kormányfő szerint azért fontos ez, mert ezúttal nem valami ellen, hanem valaminek az érdekében született összefogás, és szerinte a történelemben erre nagyon ritkán van példa.

A Fidesz budapesti választási győzelméről azt mondta, Magyarország most lett igazán egységes, "mert ma szerezte vissza a fővárosát". "Budapest az elmúlt 20 évben mindig vitában állt az ország többi részével. Mától Budapest az egység része, mától újra az ország fővárosa" - mondta Orbán, aki szerint "megteremtettük magunknak a reaális esélyt arra, hogy belátható időn belül erős, tekintélyes országgá váljunk".

A most következő kormányzati lépésekről nem sokat beszélt, de közölte, hogy "jól tudjuk, hogy a neheze most következik". Szerinte "nem érdemes áltatni magunkat, nehéz lesz, és lesznek olyan pillanatok, amikor úgy érezzük, nem sikerül". Hozzátette azonban, "bármi lesz, mi szerényen, alázattal, a végsőkig ki fogunk tartani".

Összefoglaló Orbán és Tarlós beszédeiből

Orbán nem részletezte, de az egyik első feladat a jövő évi költségvetés összerakása lesz, amely körül várhatóan lesznek kemény konfliktusok.

A parlamentben kétharmados többséggel rendelkező Fidesz az önkormányzati választáson is sikerrel szerepelt. Több települést is el tudott hódítani az MSZP-től, bár akadt néhány hely - például Szeged -, ahol a szocialisták meg tudták őrizni pozíciójukat.

Változni fog a város

A legnagyobb áttörés Budapesten történt - jelentette ki Tarlós István fideszes főpolgármester-jelölt az eredményt értékelő beszédében. Tarlós láthatóan meg volt illetődve várható győzelmétől, beszéde elején végig mosolygott. Tarlós köszönetet mondott feleségének és Orbán Viktornak, akiről azt mondta, egy mondatokból is megértik egymást.

Interjú Tarlós Istvánnal

Tarlós kijelentette, új időszámítás kezdődik Budapesten, amit 65 éve "liberális vagy annak mondott" emberek irányítottak. Tarlós azt mondta, "szellemiségében változni fog ez a város", azt ígérte, hogy nagyobb teret kap majd a pragmatizmus, és a városüzemeltetésre helyezi majd a hangsúlyt, amit szerinte elhanyagoltak az utóbbi években. Tarlós hozzátette: "nem lesz könnyű dolgunk".