OVB: Jogsértően kommentálta a Jobbik hirdetését a Magyar Rádió

2010.10.03. 19:26

A Magyar Rádió leadta ugyan a Jobbik "cigánybűnözők" szót is tartalmazó hirdetését, de előtte és utána bemondták, hogy ezt csak a Legfelsőbb Bíróság döntése alapján teszik. Az Országos Választási Bizottság szerint ezzel megszegték azt az előírást, amely szerint tilos kommentálni a politikai hirdetéseket.

Jogsértő volt, hogy a Magyar Rádió kommentárt fűzött a Jobbik fizetett politikai hirdetéséhez - döntött egyhangúlag vasárnap délutáni ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB). Az ügy előzménye, hogy a Magyar Rádió megtagadta a Jobbik "cigánybűnözést" is említő kampányanyagának sugárzását, de a Legfelsőbb Bíróság (LB) megállapította, hogy ezzel a közszolgálati adó jogsértést követett el. A rádió az LB döntése után leadta a fizetett választási hirdetést, de ahhoz a beadványozó szerint véleményt fűzött.

A rádió közlésének lényege, hogy azért nem szerkesztették korábban adásba a hanganyagot, "mert úgy gondolják", hogy annak "egyes állításai alkotmányos értékeket sértenek, így azokat a közszolgálati rádió jogszerűen nem sugározhatja". Felidézik, hogy előbb az OVB, majd az LB kötelezte a hirdetés sugárzására a rádiót, amely "nem tehet mást, mint sugározza" a Jobbik fizetett választási hirdetését. Ezt a szöveget a párt hirdetései előtt, illetve az után is beolvassák.

A Magyar Rádió arról tájékoztatta levélben az OVB-t, hogy álláspontjuk szerint nem kommentálták, minősítették a Jobbik fizetett hirdetését, a rádió - mint írták - csak annak az alapvető kötelezettségének tett eleget, hogy a hírblokkban tájékoztatást adott egy hírértékű eseményről. A rádió indoklása szerint ezt támasztja alá az is, hogy ezután a krónika műsorvezetője röviden összefoglalta a nap eseményeit, majd ezt követték a fizetett politikai hirdetések.

Az OVB vasárnap egyhangúlag úgy döntött, hogy a rádió véleményt fűzött a hirdetéshez, és ezzel megvalósította a jogszabálysértést. A vitában Borbély Andrea, a Jobbik delegáltja azt mondta: a rádió "egyfajta felvezetéssel kommentálta" a párt hirdetését. Bordás Vilmos, az OVB elnöke pedig arról beszélt, meglátása szerint a rádió állítása, vagyis hogy az LB határozata után híradásban közzétették a döntést, nem felel meg a valóságnak. Mint mondta, a kommentár - ahányszor ő hallotta - mindig elhangzott a hirdetés előtt vagy után.

KAPCSOLÓDÓ CIKK