Vágólapra másolva!
Este hétkor véget értek az önkormányzati választások, a szavazásra jogosultak alig több mint 46 százaléka szavazott. A legmagasabb a részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, míg Hajdú-Bihar megyében és Budapesten mentek el a legkevesebben. A választáson nincs részvételi küszöb, mindenképpen érvényes lesz.
Vágólapra másolva!

A szavazatok 66,68 százalékának feldolgozása alapján a választásra jogosultak 46 százaléka ment el szavazni az önkormányzati választásokon. A szavazatok összesítésével párthuzamosan ez az adat változni fog. Hajdú-Bihar megyében a legalacsonyabb a részvétel, csak a választók 41,65 százaléka ment el szavazni. Hasonlóan alacsony, 41,81 százalékos volt a részvétel Budapesten. A szavazatok összesítésével párthuzamosan ez az adat változni fog.

A korábbi, 17.30-as összesítés szerint 3 millió 419 ezer ember, a választásra jogosultak 41,77 százaléka szavazott az önkormányzati választásokon. Ez kevesebb, mint 2006-ban volt ebben az időpontban: négy éve a jogosultak 46,53 százaléka szavazott 17.30-ig. A legtöbben (50,56 százalék) Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében szavaztak, a legkevesebben (37,91 százalék) Budapesten szavaztak. Budapesthez hasonlóan alacsony a részvételi arány Hajdú-Bihar megyében, ahol a választók 38,06 százaléka ment el szavazni.

A kisebbségi választáson a jogosultak (akik előre felvetették magukat a kisebbségi névjegyzékbe) 58,29 százaléka, több mint 128 ezer ember voksolt 17.30-ig. A részvételi arány Vas megyében szavaztak, ott 65,1 százalékos a részvétel, míg a legkevesebben (46,97 százalék) Budapesten szavaztak fél hatig.

Nincs részvételi küszöb

A választás reggel hat órakor kezdődött, a több mint 8 millió választásra jogosult mintegy 11 ezer szavazókörben adhatja le szavazatát. A választás este 7 óráig tart, addig kampánycsend van érvényben. A választás egyfordulós, részvételi küszöb nincs, vagyis elvileg egyetlen szavazattal is polgármesterré vagy helyi képviselővé választhatnak valakit.

A választópolgárok több szavazólapot kapnak. A pontos szám attól függ, hogy attól függően, hogy milyen településen élnek. Két szavazólapot kapnak a megyei jogú városban élők, ők a polgármesterre és a képviselő-testület tagjaira szavazhatnak. Három szavazólapot kapnak a tízezernél kevesebb, illetve annál több lakosú településeken élők: a polgármester és a képviselő-testület tagjai mellett szavazhatnak a megyei közgyűlés listáira is. A fővárosban négy szavazólapot kapnak a választók: a kerületi képviselő-testület és a polgármester mellett a fővárosi közgyűlés listáira és a főpolgármester személyére szavazhatnak.

A választáson csak azok szavazhatnak, akik a szavazatszámláló bizottság előtt bemutatják valamelyik érvényes személyazonosító okmányukat és lakcímigazolványukat. Az érvényes igazolványok hiányában azok sem szavazhatnak, akiket egyébként a bizottság tagjai személyesen ismernek. Az önkormányzati választásokon nem csak a magyar állampolgárok voksolhatnak, hanem a Magyarországon letelepedett, állandó lakcímmel rendelkező külföldiek is.