Kilép az MSZP-frakcióból Szili Katalin

Vágólapra másolva!
Szili Katalin korábbi MSZP-s országgyűlési elnök a Szociális Unió nevű párt elnöke lesz. Mandátumát nem adja vissza, de átül a függetlenek közé. Az MSZP Baranya megyei szervezete viszont felszólította a politikust, hogy mondjon le parlamenti helyéről.
Vágólapra másolva!

Kilépett Szili Katalin az MSZP parlamenti frakciójából. Szili döntését azzal indokolta hétfői sajtótájékoztatóján, hogy a Szövetség a Jövőért Mozgalom vasárnap létrehozta a Szociális Unió pártját, amelynek elnökévé választották. Ezzel a lépéssel az MSZP alapszabálya szerint párttagsága megszűnt. Szili döntéséről írásban és szóban is tájékoztatta Mesterházy Attila MSZP-elnököt és Kövér Lászlót, az országgyűlés elnökét. Független képviselőként folytatja munkáját a parlamentben. Mandátumát - mint mondta - az MSZP megyei listájáról kapta és nem adja vissza, mivel a szocialista párttal szakított, nem a választóival.

Az MSZP Baranya megyei szervezete azonban közleményben szólította fel Szilit, hogy mondjon le parlamenti mandátumáról. A pártszervezet azt közölte, tudomásul veszik Szili döntését, akivel az elmúlt húsz évben "sok közös sikerben és balsikerben" volt részük. Hozzáteszik azonban, hogy Szili sikeeiben az MSZP-nek döntő szerepe volt, például a párt jóvoltából jutott parlamenti helyéhez is. Ezért meg kell válnia mandátumától, mert "azt közvetetten kapta a választóktól, miután egyéni körzetében nem kapott mandátumot". Szili helyére a pártszervezet új politikust akar ültetni.