Hadiállapot az iszappal elöntött Devecser főutcáján

Vágólapra másolva!
Katonai járművek és munkagépek sorakoznak Devecser főutcáján, amelyet a közeli timföldgyár tározójából kiömlő, maró iszap öntött el hétfőn. Az iszapömlésnek két halálos áldozata van, hét eltűnt embert keresnek, és több száz embernek kellett elhagynia otthonát. Az [origo] helyszíni tudósítója Devecserből azt jelentette, hogy mindenhol az iszap nyomait látni, a kitelepített emberek pedig az iskolában várják, mikor mehetnek haza.
Vágólapra másolva!

Erősen maró hatású veszélyes anyag, barna- vagy vörösiszap elárasztotta el hétfőn a Veszprém megyei Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhely községeket. Az ajkai timföldgyár 9-es és 10-es zagytározójából kiszabadult ár Devecser irányába folyt, a víz rendkívül erős, 13 pH értékű lúgot mosott ki (a vörösiszapról itt olvashat). A helyszínre érkezett Pintér Sándor belügyminszter azt mondta, a szerencsétlenségnek két halálos áldozata van. A miniszter még két eltűnt emberről beszélt, de tíz órakor a katasztrófavédelem azt közölte, hogy az eltűntek száma hétre emelkedett, és a mentés közben nyolc tűzoltó és egy rendőr is megsérült. A nyolc tűzoltó a mentésben segített, valamennyien elsőfokú égési sérüléseket szenvedtek.

Devecser le van zárva a forgalom elől, az [origo] tudósítója is csak gyalog tudta elérni a település központját, ahol az utcákat még mindig 10-20 centiméter vastagon belepi a nedves, vörös iszap. Tűzoltók próbálják lapátokkal és erős vízsugárral tisztítani az utcákat, a főutcán végig katonai járművek, munkagépek, rendőrségi autók sorakoznak. Egy mentésben résztvevő ember azt mondta, a kitelepített embereket a helyi iskolában fogják elszállásolni, a többségük szerinte szeretne visszatérni otthonaikba, de ezt valószínűleg nem fogják megengedni a hatóságok.

Egy-két devecseri házból nem költöztek ki a lakók, ők tudósítónknak azt mondták, az iszaphullám minden figyelmeztetés nélkül érkezett. Egy középkorú férfi azt állította, egyből tudta, hogy a tározóból kifolyt vörösiszap öntötte el a települést, egy fiatal lány pedig arról beszélt, hogy a szomszédjából menekülő emberek "nyakig vörösek voltak".

Elérhet a Mosoni-Dunáig az iszap

A katasztrófavédelem szerint az akut vészhelyzet hétfő estére megszűnt, a következő lépés az eredeti állapot visszaállítása, illetve az káresemény felelőseinek felderítése lesz. A Mosoni-Dunáig is elérhet a vörösiszap, az iszappal szennyezett Torna patak vizét a környező víztározókból hígítják - mondta Pintér Sándor belügyminiszter. Új veszélyhelyzet jelenleg nincs, ennek ellenére egész éjszaka dolgoznak majd a gátakon - tette hozzá a belügyminiszter.

Pintér Sándor belügyminiszter, valamint Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője az esti órákban érkezet meg a Kolontárra. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerint itt már nincs iszap a házak között, takarítják az utcákat, de így is ezen a településen a legsúlyosabb a helyzet. Egy másik érintett település, Tüskevár térségében megkezdték a gát átvágását, hogy az uszadékot a mezőgazdasági területre engedjék.

Veszprémbe és Győrbe is vittek sérületek

Az iszapömlésben megsérült emberek számáról és állapotáról eltérő információk érkeztek. A katasztrófavédelem este közzétette adatai szerint a mentőszolgálat összesen 113 sérültet látott el, közülük 73 embert kórházba szállítottak, negyvenen saját felelősségükre távoztak az intézményből.

Pintér Sándort korábban még 62 sérültről beszélt, akik közül 42-en könnyeben sérültek, 9 embert kellett súlyos sérülésekkel kórházba vinni. A Honvédelmi Minisztérium ezzel szemben azt közölte, hogy a honvédség helikopterei összesen 23 sérültet szállítottak kórházba az iszapömlés által érintett településekről. A katasztrófavédelem esti adatai szerint a sérültek közül ketten életveszélyes, hatan súlyos állapotban vannak, míg negyvenhatan szenvedtek könnyű sérüléseket.

A sérülteket győri, ajkai, veszprémi és budapesti kórházakba szállították. Nem sokkal 21 óra előtt megérkezett a budaörsi repülőtérre egy katonai helikopter, amely 17 sérültet szállított - jelentette az MTI munkatársa a helyszínről. A sérülteket - többségében idős embereket - hét mentőautó fogadta; sorra kísérik a sérülteket az autókhoz és viszik őket különböző fővárosi kórházakba. Budapestre már délután is érkeztek a katasztrófa sújtotta területekről sebesültek. Pácserné Bozi Judit, az Állami Egészségügyi Központ (Honvédkórház) kommunikációs osztályvezetője azt mondta, hogy a Honvédkórházba már érkeztek sérültek, de még szállítanak hozzájuk.

Forrás: MTI/Varga György
Viszik a sérülteket (Kattintson a fotóra további képekért!)

A veszprém megyei kórházba eddig 10 sérültet szállítottak be a baleset miatt, de a kórháznak már jelezték egy újabb, súlyos, életveszélyes sérült érkezését - mondta el az [origo]-nak Rácz Jenő, a kórház főorvosa. A sérültek kétharmada súlyos, egyharmada pedig könnyű sérült, többségüknek égésnek megfelelő sérüléseik vannak a maró anyaggal való érintkezéstől, de a főorvos tájékoztatása szerint vannak "mechanikus" sérülések is, például eséstől származóak. A kórhá dolgozóinak bent kell maradniuk, a sürgősségi osztályra pedig behívták az összes elérhető dolgozót, így a kórház akár 100 sérült fogadására is alkalmas - mondta az igazgató, aki hozzátette, egyelőre nem jeleztek nekik ennyi sérültet. A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy Győrbe két súlyos sérültet szállítottak, akiknek testfelülete 40 illetve 60 százalékban égett meg.

Vizsgálják a tulajdonos felelősségét

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt nyomozást rendelt annak a férfinak a halálesete kapcsán, aki hétfő délelőtt vesztette életét Kolontár határában - közölte a rendőrség az MTI-vel. A 30 év körüli férfi feltehetően menteni indult autójával, amikor az iszapáradat elsodorta a személygépkocsiját, majd egy kilométerre Kolontártól a szántóföldön lerakta. A rendőrség azt vizsgálja, hogyan szakadhatott át a tároló fala.

Vizsgálják a tulajdonos Mal Zrt. (Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt.) felelősségét a kolontári iszapömlés kapcsán; a cégnél a rendőrség helyszíni szemlét tartott - ezt Pintér Sándor belügyminiszter jelentette be. A rendőrség lefoglalta azokat az iratokat, amelyek bizonyíthatják, hogy a zagytározó gátakat szakszerűen építették és használták.

Több száz embert telepítettek ki

A helyszínen nagy erőkkel dolgoznak a szakemberek: összesen 70 tűzoltó, 11 mentőautó, egy helikopter, két tömeges baleseti egység, több száz rendőr van a helyszínen, autókkal és helikopterrel. A helyszínen van még 100 katona, három vegyi felderítő csoport, műszaki mentő egységek, valamint 20 civil is segíti a mentést. A kolontári iskolából gyermekeket kellett kimenekíteniük a tűzoltóknak, leállt a vasúti forgalom; az anyagi kár jelentős. A katasztrófavédelem szóvivője, Bakos György szerint Kolontáron 300-400, Devecseren pedig mintegy 500 embernek kell elhagynia az otthonát.

A katasztrófavédelem délutáni információi szerint az átszakadt tárolóból ömlő iszap hét települést érint: ezek Tüskevár, Kolontár, Kisberzseny, Somlóvásárhely, Apácatorna, Devecser és Somlójenő.

Az érintett terület ivóvíz ellátása biztonságos, mivel a környéket nem ásott kutak, hanem vezetékek látják el ivóvízzel, a víz fogyasztása így megengedett. A területen a haszonállatok nagy többségében elpusztultak, a katasztrófavédelem azt kérte a lakosságtól, hogy az elhullott állatokhoz ne érjenek hozzá, hanem értesítsék a hatóságokat.

Szlovákiai mentők indultak hétfőn este Magyarországra, hogy segítsenek az emberek mentésében. A Lévához közeli Ágónyírből a Slovakia speciális kutyás mentőszolgálat három mentője és két emberkeresésre kiképzett kutyája indult útnak, hogy segítsenek többek közt az eltűntek keresésében.

"Olyan a lábuk, mintha forró vizet öntöttek volna rá"

A gát fél 1-kor tört át, és mintegy 600-700 ezer köbméternyi vörösiszap árasztotta el a környéket. Bakos szerint szinte semmi idő nem volt a figyelmeztetésre, az iszaphullám pedig helyenként két méter magasan hömpölygött. Az [origo] telefonon beszélt egy helyi férfival, aki azt mondta, autókat és kapukat sodort el a több méter magasan hömpölygő iszap. A férfi azt mondta, hogy az egyik barátja megpróbált kimenteni valakit, de közben elsodorta az iszap, és meghalt. A férfi szerint Kolontártól másfél kilométerre találták meg a holttestét.

Forrás: MTI/Nagy Lajos
Még több képért kattintson a fotóra

"Borzalom a helyzet, pánikhangulat van" - mondta telefonon az [origo]-nak egy Devecser főterén tartózkodó nő. "Magas hullámokban érte el a víz a házakat, voltak, akik csak a háztetőre mászva tudtak megmenekülni. Igazi katasztrófa, mint amilyeneket a filmekbe lehet látni" - mondta az asszony. A nő azt mondta, hogy "marha sokan" tartózkodnak a főtéren, ő csak kenyérért ment el a boltba, de a katasztrófa miatt lezártak egy nagy területet, emiatt nem tud hazamenni. A nő szerint az 5 ezer fős Devecser körülbelül egyharmadát borította el az iszapömlés, éppen a legszegényebb részét. Azt mondta, van olyan része a településnek, ahol 2 méter magasan áll az iszap. "Megy a mentés, öt méterenként állnak az őrök" - mondta a nő.

"Hirtelen, nagy mennyiségben érkezett az iszap, az ablakon keresztül kellett kimásznunk" - mesélte az [origo]-nak telefonon egy férfi, akinek a pincéjét árasztotta el az iszapömlés. Azt mondta, a lába érintkezett a vörösiszappal, ami annyira égette, hogy ugrálnia kellett. Azt mondta, miután lemosták és bekenték kenőccsel az orvosok, elmúltak a fájdalmai. "Az volt a szerencsém, hogy fél órán belül kaptam orvosi kezelést" - mondta a férfi. Az iszaphullámmal érkező törmelékek és fadarabok számos embernek betörték az ablakait.

A devecseri művelődési házban este fél hétig 25-30 ember igényelt ideiglenes szállást - mondta le az [origo]-nak Cseh Tiborné művelődésszervező. A házban összesen nyolcvan embert tudnak elszállásolni, de Devecser két iskolájának tornatermébe is vittek matracokat, így szerinte nem lehet probléma a kitelepítettek elszállásolásával. A már bejelentkezett emberek enni, inni és tiszta ruhákat is kaptak a művelődési házban. A kezdeti riadalom után mindenki megtalálta a helyét, "szerencse a szerencsétlenségben, hogy két önkormányzat, a régi és az új is talpon van" - mondta Csehné. A faluban hangosbemondóval közölték, hogy a vezetékes víz egyelőre iható.

Hangosbemondókkal irányítják a mentést

Egy Kolontár közelében lakó nő az [origo]-nak azt mondta telefonon, hogy a falut nem látja a házából, de a házuk előtt elterülő mezőn minden tiszta iszap. Azt mondta, három helikoptert lát - egy katonait, egy rendőrségit és egy mentőt. A mentést hangosbemondókon irányítják a nő szerint, fél 6 előtt mondták be, hogy a gázt visszakapcsolják, a vizet azonban a fertőzésveszély miatt egyelőre nem. A nő három hallottról hallott, úgy tudja, hogy egy alámosott híd összedőlt egy Lada Niva alatt, a mentésre igyekvő utasa emiatt életét vesztette. A nő azt hallotta, a szentkút nevű kegyhely közelében egy, az állatait mentő idős asszony halt meg, valamint egy kisgyerek.

"Próbáljuk menteni az embereket, a sérülteket" - mondta Holczinger László devecseri polgármester az [origo]-nak. Azt mondta, folyamatosan mossák le az emberekről a vörösiszapot, amelynek maró hatása van a bőrre. "Azonnal mosni kell, de nem olyan veszélyes" - mondta a polgármester, aki szerinte ez semmilyen maradandó sérülést nem okoz.

Forrás: MTI/Nagy Lajos
Még több képért kattintson a fotóra

A mentők a devecseri Esterházy-kastély épületének kertjében állomásoznak, és ott fogadják a sérülteket - mondta az [origo]-nak a kastélyban működő könyvtár egyik alkalmazottja. A nő szerint a városi művelődési házban már elkezdtek felkészülni az éjszakára hajlék nélkül maradó emberek befogadására, és ha szükség lesz rá, a könyvtárban is ideiglenes szállásokat alakítanak ki.

Kolontáron azt beszélik, hogy 17 halálos áldozat van, és több tucat sérültet vittek el a környező kórházakba - mondta egy helyi férfi az [origo]-nak. A férfi szerint Devecseren is meghalt egy ember, akit nekicsapott egy falnak az áradat. "A maró anyagtól sokan megsérültek, főleg a lábukon, láttam, ahogy többen vették le a zoknijukat a mentőknél, olyan volt a lábuk, mintha forró vizet öntöttek volna rá" - mondta a férfi.

Az iszap a Torna patak völgyében elérte Somlóvásárhelyet is - mondta az [origo]-nak Bendes István, a település jegyzője. Az iszap a falu legszélső utcájában 10-12 házat öntött el, onnan az embereket a helyi kultúrházba telepítették ki, senki nem sérült meg - mondta a jegyző. A községbe homokot, homokzsákokat szállítottak, hogy kordában tartsák az iszapot, a helyszínen vannak a vízügyi igazgatóság emberei és a rendőrség is. A Torna patak az iszapot Somlójenő és Tüskevár irányába vezette.

Molnár Levente, Tüskevár polgármestere az [origo]-nak azt mondta, a gátak egyelőre bírják az áradást, de a biztonság kedvéért több helyen homokzsákokkal megerősítették azokat. Az ideiglenes tározók azonban folyamatosan megtelnek, vagyis vetésterületeket és kaszálókat már elüntött az iszapos áradás. A településen egyelőre nincs veszélyhelyzet, emberéletet nem veszélyeztet az áradás.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor
Egy korábbi felvétel az ajkai barnaiszap-tározóról. Bővülő galériánkért kattintson a képre!

Emberek ültek a háztetőn

A Napló című Veszprém megyei napilap internetes kiadása szerint az iszapömlés után emberek ültek a háztetőkön, melléképületek dőltek össze. Bakos György, a katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője a lap szerint azt mondta, ekkora környezeti katasztrófát még nem látott a megyében. Bakos szerint mentik az embereket és a vagyontárgyakat. A szennyvíz-csatornát lekötötték a rendszerről, hogy a szennyeződés ne menjen tovább. "A férjem és a fiam vásárolni ment Ajkára, de ott rekedtek, az útlezárások miatt nem jutunk ki a városból. Cudar világ van ott, mesélték, emberek szorultak be a lakásukba, kisebb épületek dőltek össze, viszik az autókat" - írja a Napló egyik olvasójára hivatkozva. A Napló szerint azok, akik a kora délutáni buszról leszállva a figyelmeztetések ellenére gyalog vágtak neki az útnak, könnyebb sérüléseket szenvedtek az utcán hömpölygő maró folyadék miatt.

Az ajkai timföldgyár minden vezetője a helyszínen van, és egyelőre senki nem nyilatkozhat a balesetről, mert hírzárlatot rendeltek el - tudta meg az [origo] a gyár igazgatói titkárságán, ahol későbbre ígértek tájékoztatást.

Kolontár az iszapömlés után

Az országgyűlési képviselők hétfőn kora este, a plenáris ülést megszakítva egy perces néma felállással emlékeztek az Ajka és Devecser között történt iszapömlés halálos áldozataira.

A Belügyminisztérium katasztrófavédelmi főigazgatóságának közleménye szerint a vörös iszap bőrrel érintkezve lúgos hatást vált ki, ezért bő vízzel le kell mosni. Az iszappal szennyezett ruhát azonnal le kell cserélni. A katasztrófavédők szerint az áradás által sújtott területen nincs az emberi életet és egészséget veszélyeztető sugárveszély az országos sugárbiológiai intézet mérései szerint.

Ha van képe, videa.hu-ra feltöltött videója, kérjük, küldje el a [email protected] címre!