Kedden éjjel is tovább keresték az iszapömlés miatt eltűnt emberek holttestét. Dél körül bukkantak a negyedik halottra Kolontáron, amelyet hétfőn elöntött az ajkai zagytározó átszakadt gátján keresztül kiömlő vörösiszap. A zagytározót üzemeltető cég szerint nem követtek el hibát.

Kedd éjszaka is tovább kutatnak holttestek után a speciális mentők Kolontáron, a vörösiszappal elöntött Veszprém megyei faluban, ahol eddig négy holttestet találtak. Mivel a katasztrófa során hat idősebb ember tűnt el, és eddig nem adtak életjelet, a katasztrófavédők úgy vélik, még mindig méteres magasságban álló sártenger alatt lehetnek. A speciális mentők hosszú vas- és fémrúddal kutatnak a vörös színű sártengerben. A mellkasukig érő védőruhában lépésről-lépésre, az iszapot gázolva haladnak előre.

Az iszapömlés negyedik halálos áldozatára kedden dél körül talátak rá az ajkai tűzoltók, az ügyeletes orvost a tűzoltók vitték be az elzárt területre, a Kossuth Lajos utcába. Az orvos megállapította a halál beálltát. Ezzel négyre emelkedett a katasztrófa áldozatainak száma, de még keresnek eltűnt embereket a településen. Pintér Sándor belügyminiszter a helyszínen újságíróknak megerősítette: négy halottról tudnak, és még keresik az eltűnteket. Pintér hozzátette, úgy tudja, hogy a kárelhárítás és a védekezés szervezése "flottul megy".

Az eddigi áldozatok mindegyike kolontári lakos. Az iszap első áldozata egy 30 év körüli kolontári férfi volt, aki kocsijával feltehetően menteni indult, amikor az iszapáradat elsodorta. A második áldozat egy idős asszony, akinek a holtteste egy összedőlt ház romjai alól került elő Kolontáron. A további két áldozat az MTI szerint két kisgyerek, egy testvérpár, haláluk körülményeit jelenleg is vizsgálják.

 


Videóriportunk kedden délelőtt készült Kolontáron

A tragédiának több, mint száz sérültje van, a kórházakba folyamatosan érkeznek a lúgos vörösiszap miatt égési sérüléseket szenvedett emberek. Közülük többeknek súlyos az állapota.

Devecseren negyven ember töltötte a helyi iskolában kialakított szükségszálláson az éjszakát, összesen 270-280 házat öntött el a vörösiszap. A faluból hetvenöt sérültet szállítottak kórházba a mentők, ötvenen már hazatérhettek kedd délutánra - mondta Toldi Tamás polgármester. Az iszapömlés következtében megsérült állatokat a hivatal belső udvarában helyezték el. Hozzátette, szerinte Devecserben nagyobbak a károk, mint Kolontáron.

"Halott falu"

A kolontáriak viszont halott falunak nevezték saját településüket kedd este azon a lakossági fórumon, amelyet a védelmi bizottság elnöke, Lasztovicza Jenő szervezett. A település lakosai félnek, hogy egészségkárosodás szenvednének, ha visszatérnének teljesen elárasztott házaikba.

A lakossági fórumon résztvevők szerint a megsérült, szennyezett épületek értéktelenné váltak, senki nem akar a faluba költözni, inkább elmenekül, aki teheti. Ha pedig a több méteres magasságban is feltorlódott iszap eltakarítása után méteres mélységben nem cserélik ki a talajt, 30-40 évig holt terület veszi körbe őket, a kipusztult élővilág szerintük egy emberöltő múlva sem nyerheti vissza az élet csíráját. "Nem a nulláról, a mínusz egyről kell indulnunk" - mondta a fórumon az egyik lakó. Az emberek nem hiszik el, hogy a vörösiszap nem tartalmaz radioaktív anyagot és nem ártalmas az egészségre.

Éjszakára a rendőrök körbezárják Kolontárt és Devecsert, az ellenőrző pontokon csak a helyieket engedik be a vörösiszap-balesetben érintett településekre.

A zagytározó falát védik

A szakemberek jelenleg megpróbálják helyreállítani a zagytározóban levő ellensúlyt a biztonság érdekében - jelentette tudósítónk a helyszínről. Lasztovicza Jenő, a Veszprém megyei védelmi bizottság elnöke a helyszínen újságíróknak azt mondta, a hatalmas zagytározó két részből áll, középen ugyanis egy fal választja ketté. Az egyik rész gátja szakadt át, abból kiömlött az iszap, és az alján egy vastag réteg, sűrű üledék maradt. Lasztovicza szerint jelenleg azt próbálják megoldani, hogy a zagytározónak a még vörösiszappal teli oldaláról az iszaptömeg egy részét átemeljék a hétfőn megsérült falú oldalra. Ennek az a célja, hogy csökkentsék a középső falra nehezedő nyomást - magyarázta.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Navracsics Tibor miniszter nyilatkozik a helyszínen - a képre kattintva még több fotót talál

Helyi önkéntesekből alakult ötfős csoport próbálja menteni az állatokat az iszappal elöntött területekről Devecserben. Szilágyi Marianna devecseri önkéntes szervezte meg az állatok mentését, kedden húsz kutyát és fél tucat macskát mentettek ki. Az állatokat a budapesti Noé Állatmenhely Alapítványnál és a veszprémi állatmenhelyen helyezik el. Az állatok többsége az elöntött kertekben rekedt.

30 milliót adna a zagytározó gazdája

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár közölte, azonnali hatállyal felfüggesztette a zagytározót üzemeltető Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. termelői tevékenységét, és utasította a céget az ajkai térségben megsérült tározó helyreállítására. Az államtitkár kedden kora délután, a védelmi bizottság ülése után nyilatkozott Kolontáron. Azt mondta, a hétfő délutáni baleset óta a cég továbbra is folytatta a termelést, és "felmerült a gyanú, hogy az ökológiai katasztrófa azért következett be, mert a zagytározóban sokkal több iszapot tároltak, mint amennyit szabad lett volna, illetve a cellák illesztése nem volt szakszerű".

Összesen harmincmillió forintot ajánl fel a három érintett településnek az iszaptározókat üzemeltető Magyar Alumínium (Mal) Zrt. - mondták el a cég vezetői kedden kora délután a Kolontáron tartott sajtótájékoztatójukon, akik hozzátették, hogy nem zárkóznak el a vizsgálatok függvényében a további kárrendezéstől sem, és segítséget nyújtanak a házak rendbetételében a munkatársakkal.

A cég vezetői egyáltalán nem érzik magukat hibásnak és felelősnek, szerintük minden szabályszerűen végeztek - jelentette az [origo] tudósítója a helyszínről. Bakonyi Zoltán, a cég vezérigazgatója azt mondta, hogy időnként előfordul, hogy a legszigorúbb ellenőrzések ellenére is történnek ilyen szerencsétlenségek.

Szerinte hatalmas tévhitek terjednek az anyaggal kapcsolatban, a tározóból nem a vörösiszap ömlött ki, hanem az az felett lévő lúgos víz. Bakonyi szerint ez egyáltalán nem káros anyag, elég csak vízzel lemosni. Arra a kérdésre, hogy az anyag nem veszélyes, miért jelentkezett több ember égési sérülésekkel, nem tudott válaszolni. A cég vezetése tagadott minden olyan hírt, amely szerint bármit szabálytalanul csináltak volna, vagy a hatóságok szabálytalanságot találtak volna az iszaptározó működtetésében.

 

A MAL Zrt. cégvezetői nyilatkoztak az [origo]-nak - szerintük nem felelősek a történtekért

 

A Magyar Alumínium Zrt. saját honlapján azt közölte, kedden megkezdték a kárelhárítást, részlegesen megtisztították a sérült kazettához vezető utat és megkezdték a további szivárgás megszüntetéséhez szükséges munkákat. Ezt tömedékelésnek nevezik. A társaság szerint az egyik kazetta megcsúszott az agyagos talapzaton, de nem észlelték ennek előjeleit: az aznapi fizikai szemle, valamint a résfalon belüli vízminta elemzése sem mutatott semmit. A közlemény szerint a cégvezetés "mély sajnálatát fejezi ki mindazon lakosoknak, akiket a katasztrófa személyesen érintett, és fogadják részvétüket azok a családok, akik elveszítették családtagjukat".

Schmitt Pál köztársasági elnök kedden meglátogatta a Honvédkórházban azokat a betegeket, akik az iszapömlés miatt sérültek meg, és részvétét fejezte ki a halálos áldozatok hozzátartozóinak. A Jobbik bejelentette, hogy törvénymódosításokat kezdeményez annak érdekében, hogy ne fordulhasson elő hasonló katasztrófa. Az egyik javaslatuk, hogy a jelenleginél szigorúbb kárelhárítási tervek készítését írják elő, és ennek gyakorlati megvalósítását szakemberek ellenőrzésére bízzák.

Egymillió köbméter szennyező anyag

Hétfőn kora délután vörösiszap árasztotta el a Veszprém megyei Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet azután, hogy átszakadt az ajkai timföldgyár zagytározójánál az egyik gát. A tározóból körülbelül egymillió köbméternyi köbméter veszélyes, maró vörösiszap ömlött a településekre. (Itt megtudhatja, mi az a vörösiszap, és miért veszélyes.)

Zacher Gábor toxikológus szerint a kiömlött anyag súlyos betegségeket okozhat, évekre meghatározhatja a környéken lakók egészségét és életét. Ugyanakkor egyáltalán nincsenek információk arról, hogy egy ilyen szennyezés mivel járhat hosszú távon, a világon ugyanis nem történt még hasonló - mondta a toxikológus a Független Hírügynökségnek. Szerinte egyelőre az akut hatásokkal kell számolni, vagyis azzal, hogy a bőrrel érintkezve az erősen lúgos anyag égési sérüléseket okozhat. Zacher szerint elképzelhető, hogy ha visszamarad a területen a kiömlött iszapból, és az kiszárad, akkor por formájában belélegezhetik a környéken levők. Márpedig ez krónikus fémmérgezést okozhat - mondta.

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár ökológiai katasztrófának nevezte a helyzetet, a vörösiszap-áradás a Marcal folyó mellett már a Rábát és a Dunát is veszélyezteti. A kormány veszélyhelyzetet rendelt el három megyére, a kármentés folyamatos. A kormány több tagja a helyszínre utazott. Orbán Viktor miniszterelnök kedden délután részt vesz a Kormányzati Koordinációs Bizottság ülésén Budapesten, majd Pintér Sándor belügyminiszterrel együtt tart tájékoztatót a kialakult helyzetről.

Részletek a történtekről ebben a cikkünkben, a kedd délelőtti fejleményekről pedig itt találhatók. Az iszappal elöntöt falvakban készült fotóinkat itt találja meg, helyszíni riportunkat pedig itt olvashatja el.