Népszabadság: Saját platformot indítana az MSZP-ben Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Új politikai platform alapítására készül az MSZP-ben Gyurcsány Ferenc - írja a Népszabadság. Gyurcsány politikai tömbje várhatóan két korábbi platform örökösének tartja majd magát, és október második felében alakul meg. A Népszabadság szerint azonban Gyurcsány már kedden szembesíti döntésével a párt vezetőit.
Vágólapra másolva!

Új politikai platform alapítását tervezi Gyurcsány Ferenc az MSZP-n belül - írja saját, meg nem nevezett forrásaira hivatkozva a keddi Népszabadság. A lap szerint a volt kormányfő és korábbi pártelnök az MSZP keddi elnökségi ülésén jelenti majd be ezirányú terveit, az új platform pedig október második felében bonthat zászlót.

A Népszabadság szerint Gyurcsány már korábban egyértelművé tette, hogy jelentős szerepet szeretne kapni az MSZP újjászervezésében: a politikus a Fapados Alapítvány konferenciáján pár napja azt mondta, hogy "rendszerváltásra van szükség az MSZP-ben". A lap információi szerint eredetileg egy "platformfúzióban" gondolkodott, egyesítette volna a párt szociáldemokrata és progresszív platformját. Néhány napja egy tanácskozáson fel is merült a platformok egyesítése Gyurcsány vezetésével, ezt akkor elvetették.

A megoldás a lap informátorai szerint az lesz, hogy a Gyurcsányhoz közel álló szocialisták egy új politikai tömörülést hoznak létre a párton belül, amely e két platform "szellemi örökösének" tekinti majd magát. Az új platform így azoknak a politikai tömböknek az utódjává válhat, amelyeket eddig, többek között Vitányi Iván, Hiller István és Ficsor Ádám neve fémjelzett.

A Népszabadság szerint Gyurcsány sem az MSZP-frakciót, sem a pártot nem akarja szakítópróba elé állítani, ezért inkább párton belüli, nem párton kívüli megoldást keres. Platformja várhatóan alkotmányvédő, "köztársaságpárti" ideológiát hirdet majd - írják.

Gyurcsánnyal ellentétben Szili Katalin, korábbi házelnök a párton kívül próbálkozik: ő hétfőn jelentette be, hogy új pártot alapított Szociális Unió néven, és kilépett az MSZP-frakcióból, egyúttal megszűnt párttagsága is (erről itt olvashat részletesen).