Kacsa volt az újabb kolontári gátszakadás híre

Vágólapra másolva!
A Kolontáron terjedő hírek szerint újabb gát szakadt át a közelben, amelyből sűrű vörösiszap ömlik, az emberek menekülnek. A megyei katasztrófavédők szerint viszont ez nem igaz, de nem először terjednek a rámhírek.
Vágólapra másolva!

Rémhírek terjednek Kolontáron arról, hogy egy újabb gát szakadt át, a tározóból ömlik a vörösiszap, és azonnal megkezdték az emberek kimenekítését a településről. A katasztrófavédők szerint azonban a hír kacsa.

Az MTI tudósítója korábban azt jelentette, hogy egy újabb gát szakadt át, amelyben sűrűbb iszap van. Mintegy 50-100 ember a templom körüli dombra, a település legmagasabb pontjára menekült. Egy nő a helyszínen rosszul lett, őt a mentők most élesztik újra. A polgármesteri hivatalból a dombra menekültek a védelmi bizottság ülésén részt vevők.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerint azonban ez nem igaz. Az OKF a a Veszprém megyei ügyelet jelentésére hivatkozva közölte ezt. Korábban a megyei ügyelet az [origo] érdeklődésére sem erősítette meg a hírt. Azt mondták: egyelőre nem kaptak ilyen információt a helyszínen lévő kollégáiktól, illetve a rádióforgalmazásban sem hallottak erre utaló hírt. Az ügyeletes arra emlékeztetett, hogy hétfőn is négyszer röppent fel hasonló hír.

Az [origo] helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a kolontári templom mellett sok ember gyűlt össze. Bár hivatalosan senki nem nyilatkozik, az ott tartózkodó rendőrök tudósítónk szerint arról beszélnek, hogy a hír kacsa, és meg kell nyugtatni az embereket.

A gátszakadás híre a kolontári polgármester, Tili Károly szerint is kacsa. A polgármester az [origo] kérdésére azt mondta, miután elterjedt a hír a településen a második gátszakadásról, a timföldgyár vezérigazgatója néhány perccel később felhívta, és azt mondta, semmilyen gátszakadás nem történt. Cáfolta a gátszakadást a Kolontáron délelőtt tartott sajtótájékoztatóján Lasztovicza Jenő, a megyei védelmi bizottság elnöke is. Lasztovicza szerint helikopterekkel figyelik a környéket, az egyik gépen egy vízügyes szakember is van, aki kifejezetten a tározókat figyeli.

Hétfőn kora délután vörösiszap árasztotta el a Veszprém megyei Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet azután, hogy átszakadt az ajkai timföldgyár zagytározójánál az egyik gát. A tározóból körülbelül ezer köbméter veszélyes, maró vörösiszap ömlött a településekre, három ember meghalt, a katasztrófavédelem adatai szerint hat embert még keresnek, és 120 sérült van. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár ökológiai katasztrófának nevezte a helyzetet, a vörösiszap-áradás a Marcal folyó mellett már a Rábát és a Dunát is veszélyezteti. Részletek a történtekről ebben a cikkünkben, a kedd hajnali fejleményekről pedig itt találhatók. Az iszappal elöntöt falvakban készült fotóinkat itt találja meg, helyszíni riportunkat pedig itt olvashatja el.