Átjelentkező szavazók miatt tettek feljelentést Baranyában

Vágólapra másolva!
Négy baranyai településen voksoltak olyan emberek, akik a megyei választási bizottság szerint nem laknak a településeken, csak átjelentkeztek. Szerdán megsemmisítették Liget község kisebbségi választásának és Szilvás polgármester-választásának eredményét is.
Vágólapra másolva!

A Baranya megyei területi választási bizottság feljelentést tesz a rendőrségen négy településen tapasztalt átjelentkezéses szavazás miatt. "Azt gyanítjuk, hogy Hobol, Szentkatalin, Bosta és Tengeri községben nagy számban jelentek meg olyan személyek választóként, akik életvitelszerűen nem laknak a településen, ami befolyásolhatta a helyi szavazások eredményét" - mondta Berke Gyula, a bizottság elnöke.

Az eredményeket nem semmisítették meg, de feljelentést tesznek ismeretlen tettes ellen közokirat-hamisítás és a választási szabályok megsértése miatt. A megyei választási bizottság szerdai ülésén megsemmisítette Liget kisebbségi választásának és Szilvás polgármester-választásának eredményét. "Liget községben a kisebbségi listán olyan személy szerepelt, akinek nem volt választójoga, még a listára sem lehetett volna felvenni. Ez akkor derült ki, amikor szavazni akart" - mondta el.

Szilváson a szavazáson próbáltak befolyásolni egy állampolgárt, s mivel a polgármester-választáson a győztes egyetlen vokssal előzte meg ellenfelét, a bizottság úgy találta, hogy a szabálytalanság érdemben befolyásolhatta a végeredményt.