Az iszapos részek eldózerolását követelik a helyiek

Vágólapra másolva!
Volt katasztrófavédelmi terv, de túl hirtelen történtek az események - erről beszélt a szerda esti lakossági fórumon annak a cégnek a műszaki igazgatója, amelynek a tározójából kiömlő vörösiszap több falut elárasztott. A kolontári polgármester szerint a térség időzített bombája robbant fel, és meg kell találni a felelősöket. A kolontári emberek azt szeretnék, ha a vörösiszappal elöntött részeket eldózerolnák. A szintén iszappal elöntött Devecserben nincs gáz-, illetve vízszolgáltatás.
Vágólapra másolva!

A vörösiszappal elöntött és részben lakhatatlanná vált kolontári településrész eldózerolását követelték a Veszprém megyei település lakosai a szerda esti lakossági fórumon. A lakosok bejelentették: pertársaságot alakítanak a tározó tulajdonosa, a MAL Zrt. ellen, és a kártalanítási eljárást egy budapesti ügyvédi irodára bízzák.

Felrobbant a térség időzített bombája, amelynek közelében már hosszú évtizedek óta él több ezer ember - jelentette ki Tili Károly, Kolontár polgármestere. A település vezetője a falu lakosai előtt arról beszélt: mindegy, hogy ki a tragédia felelőse, őt meg kell találni. Mindegy, hogy mi a tragédiát kiváltó ok és az, hogy mi lesz a vizsgálat eredménye, olyan katasztrófa történt, amelynek a XXI. században nem lett volna szabad megtörténnie - mondta.

A település lakosai várták az átszakadt tározó tulajdonosának, a Mal Zrt.-nek a vezetőit, de csak a műszaki igazgató érkezett meg, aki részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak. Deák József, a cég műszaki igazgatója a lakossági fórumon azt mondta: volt kárelhárítási és katasztrófavédelmi terve a MAL Zrt.-nek, de az események villámgyorsan következtek be hétfő délután. Deák nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy a cég milyen megoldásokat ajánl a lakosok kártalanítására, és arra sem, hogy ki tehető felelőssé a négy halálos áldozatot követelő tragédiáért.

Az MTI tudósítása szerint a lakosság felháborodva hallgatta a műszaki igazgató szerintük kitérő válaszait. A műszaki igazgató egy rendőrautóban ülve válaszolt a kérdésekre, amelyet körbe vettek a helyiek. Csütörtökre újabb lakossági fórumot hívtak össze, amelyre ismét meghívták a MAL Zrt. vezetését.

A szintén iszappal elöntött Devecserben mintegy száztíz ingatlanban nincs gáz, csőtörés miatt két utcában nincs ivóvíz, öt ház összedőlt - közölte Toldi Tamás polgármester szerda este. Az ivóvízvezeték akkor repedt meg, amikor azt visszakötötték a hálózatra, a hiba elhárításán dolgoznak. Az ingatlanokba a mentesítő munkák befejezése után folyamatosan kötik vissza a gázszolgáltatást, a szolgáltató a javításokat saját költségén végzi - tette hozzá.

A katasztrófát követő második napon, szerdán már volt oktatás az iskolában, s az óvodában is fogadták a gyerekeket. A biztosítótársaságok csütörtök reggel kezdik meg a károk felmérését - közölte a polgármester.

Tisztítják a folyókat

Folyamatos a folyók vizének tisztítása a hétfői vörösiszap-katasztrófa után, a katonák és a tűzoltók vízügyi szakemberek irányításával szórják a vízbe a helyszínre szállított kalcium- és magnézium nitrátot, amellyel a lúgos iszapot semlegesítik. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) utolsó közleménye szerint a szennyezés a Marcalon a Rába közelében, Mersevát és Egyházaskesző között jár, vagyis közel a Rábához. A víz Ph-értéke azonban javul. A vörösiszap szerda délután elérte Győr-Moson-Sopron megyét.

Az OKF szerint a Marcal folyón fenékküszöböt építenek, hogy mögötte leülepítsék a felgyülemlett veszélyes iszapot és semlegesíteni tudják. Jelenleg az elsődleges cél, hogy a Marcalba jutott szennyezés a folyó medrében maradjon, utána pedig az eltávolítása és a víz ph értékének csökkentése. A küszöböket Kemeneshőgyész, Boba, Szentei térségében, valamint a Marcal duzzasztónál a Rábába való betorkollás felett építik.

A folyó töltését Mersevátnál megerősítették, az eső ugyanis megemelte a vízszintet és a vörösiszappal erősen szennyezett vizet mindenképp a mederben kívánják tartani - mondta Kovács Ferenc, a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnöke szerdán délután. Szergénynél eddig háromszáz tonna gipszet és folyékony műtrágyát öntöttek a Marcalba. Méréseik szerint a víz pH értéke eléri a 12-es szintet, amit 9 alá próbálnak csökkenteni.

Ugyanakkor Pintér Sándor belügyminiszter szerdán délután a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta, a lúgos vörösiszap okozta problémát még a Marcal folyóban kezelni tudják. Ezért szerinte a káros anyagok nem kerülnek a Dunába.

Hidat építettek

Szerda reggel nyolc órakor megkezdték azoknak a házak a kármentesítését, amelyeket érintett a hétfői iszapömlés - közölte a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság. A munkában a helyiek, a környező települések közmunkásai és a helyi védelemben közreműködők vesznek részt. Kolontáron honvédségi híddal pótolták az iszapömlés miatt összeomlott átkelőt. A falu két része közötti közlekedés a gyalogosok számára már engedélyezett az új hídon, hamarosan pedig az autóforgalom előtt is megnyitják az átkelőt.

Várhatóan szerdán délután helyreáll a vízszolgáltatás Kolontár elzárt részén is. Már szerelik a fővezetéket, amelyet a lezúduló vörösiszap hétfő délután elszakított, és délutánra mindenki hozzájuthat a vezetékes ivóvízhez. A házak udvaráról három markológép gyűjti össze és pakolja teherautókra az iszapot, a kármentesítésen többtucatnyi katasztrófavédelmi szakember és közmunkás dolgozik. Munkagépek szélesítik az árkokat, hogy a vörössé vált Torna-patakból kiömlött víz és az udvarokon álló sárfolyam elvonulhasson. Kolontár fölött rendőrségi helikopter köröz, és folyamatosan érkezik a 24 órája szolgálatban lévő katonák, a katasztrófavédők és a rendőrök váltása.

Éjszaka az átszakadt tározót működtető cég, a MAL Zrt. munkatársai tovább erősítették az iszaptározó leomlott falánál épített új gátszakaszt. A cég a megyei védelmi bizottságot arról tájékoztatta, hogy a sérült zagytározóból nem folyt ki több iszap. A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség határozatban kötelezte a MAL Zrt-t arra, hogy készítsen jelentést a katasztrófa okairól, a környezetre gyakorolt hatás minimalizálása érdekében tett és tervezett intézkedésekről.

A cég szerdán azt közölte, már a hét végén szeretné újraindítani a termelést az ajkai timföldgyárban egy új iszaptároló kazettával. Ezt Tolnay Lajos, a cég elnöke mondta szerdán az InfoRádiónak. Hozzátette, levelet írtak Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkárnak, amelyben a gyár újraindulásához szükséges működési engedélyt kérik vissza, és megindokolják, hogy melyek azok a műszaki, gazdasági, emberi, regionális érdekek, amelyek miatt újra kellene indítani a termelést. Tolnay szerint a gyár háromezer ember munkahelyét jelenti, és fontos szerepet tölt be regionális szinten, illetve az exportban is. Illés kedden azonnali hatállyal felfüggesztette a MAL Zrt. termelői tevékenységét.

Az EU aggódik

Az Európai Parlament együttérzéséről és teljes támogatásáról biztosította Magyarországot az iszapömlés miatt. Jerzy Buzek, a testület elnöke szerint "Magyarország történetének egyik legsúlyosabb katasztrófájának" nevezte, ami Ajka mellett történt.

Az Európai Unió aggódik amiatt, hogy a Magyarországon kiömlött vörös iszap más országokban is környezeti katasztrófát okozhat. Joe Hennon EU-szóvivő szerdán Brüsszelben közölte, hogy az unió kész segíteni, amennyiben a katasztrófa nagyobb méreteket öltene. Aggodalmának adott hangot egyúttal amiatt, hogy a katasztrófa helyszínétől nem túl messze húzódó Duna folyó révén - amely Horvátországon, Szerbián, Románián, Bulgárián, Ukrajnán és Moldován halad keresztül - súlyos környezeti kár keletkezhet.

Nem találtak újabb holttestet

Szerdára nem találtak újabb halottat azon a területen, amelyet elöntött a vörösiszap. Jelenleg három embert nem találnak, vagyis keddhez képest csökkent az eltűntek száma. A halottak száma továbbra is négy - közölte az OKF. A szerda reggeli adatok szerint 61 embert kezelnek kórházban. Tili Károly, a település polgármestere közölte: magára vállalja a katasztrófa áldozatainak temetési költségét a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt., de egyelőre nem tudni, mikor lehet eltemetni az áldozatokat.

Éjjel géppisztolyos rendőrök őrizték egész Kolontár és Devecser vörösiszappal elzárt településrészeit, hogy így őrizzék a hátrahagyott értékeket, miközben a speciális mentők holttestek után kutattak. A fegyveresen megerősített rendőri szolgálatra azért volt szükség, mert lakossági panasz érkezett arról, hogy fosztogatók jelentek meg a helyszínen, és nagy értékű munkagépek, egyéb dolgok tűntek el az elhagyott házakból, udvarokból.

A megyei védelmi bizottság szerint továbbra sem kell káros gázok felszabadulásával, radioaktív sugárzással és fertőzésveszéllyel számolni az iszapszennyezés helyén. Takarítani azonban csak gumicsizmában, zárt ruházatban, védőszemüvegben lehet, utána bő, szappanos vízzel zuhanyozni kell.

A vörösiszap hétfőn kora délután árasztotta el a Veszprém megyei Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet azután, hogy átszakadt az ajkai timföldgyár zagytározójánál az egyik gát. A tározóból körülbelül egymillió köbméternyi köbméter veszélyes, maró vörösiszap ömlött a településekre.

Hatala József országos rendőrfőkapitány szerdán úgy döntött: a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) veszi át az ügyben a nyomozást. Hatala József az ügy kiemelt súlyára és összetettségére tekintettel jelölte ki az NNI-t a halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt indult nyomozás lefolytatására.

Románia mindenről tudni akar

Románia rendszeres tájékoztatást kért Magyarországtól a vörösiszap-katasztrófáról. Szerdán Borbély László román környezetvédelmi miniszter levelet írt magyar kollégájának, Fazekas Sándornak. Románia eszerint szeretne tudni a szennyezés hatásairól és következményeiről, és azt írja, aggódik az ajkai iszapömlés esetleges határokon átnyúló hatásai miatt. Ugyanakkor Borbély technikai segítséget ajánl fel a katasztrófavédelmi munkákhoz.