Halálos tömegszerencsétlenségnek minősítette az iszapömlést a rendőrség

Vágólapra másolva!
Halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésre minősítették át a hétfői vörösiszap katasztrófa ügyében indult nyomozást. A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai jelenleg a lefoglalt iratokat tanulmányozzák és tanúkat hallgatnak meg. A kolontári károsultak perszövetsége azonnali előzetes bizonyítást kezdeményez.
Vágólapra másolva!

Halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésre minősítették át a hétfői vörösiszap tragédiával kapcsolatban indult nyomozást. Az ügyben hétfőn a veszprémi rendőrök kezdtek nyomozni halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt, de szerdán - az országos rendőrfőkapitány döntésére - átvette a Nemzeti Nyomozó Iroda. Az ügynek továbbra sincs gyanúsítottja.

A rendőrség közleménye szerint jelenleg a már lefoglalt iratokat tanulmányozzák, tanúkat hallgatnak ki és szakértőket vonnak be. A Nemzeti nyomozó Iroda munkatársai szorosan együttműködnek a veszprémi rendőrökkel és a társhatóságokkal, valamint az érintett önkormányzatokkal és a kárelhárításban résztvevőkkel.

A kolontári károsultak által alakított perközösség azonnali előzetes bizonyítást kezdeményez a helyi bíróságnál - jelentette be Magyar György ügyvéd, a károsultak képviselője. Magyar György pénteken Kolontárra megy, az MTI-nek azt mondta, elkezdik a tényfeltárást, és szakértő kirendelését fogja kérni, nem várja meg a hosszan tartó bizonyítást. Szerinte a helyiek attól tartanak, hogy nem kapna kellő figyelmet az ügy, ezért határozottan szeretnének fellépni.

Kolontárt és környékét hétfőn dél után nem sokkal árasztotta el a közeli tározóból kitörő vörösiszap. A vörös áradat néhol két méter magasan lepte el a települést. A kataszttrófában eddig négy ember vesztette életét, három ember eltűnt, több mint száz embert pedig különböző sérülésekkel kezeltek kórházban. A balesetet okozó tározót üzemeltető Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL) vezetői azt mondták, nem érzik felelősnek magukat a katasztrófáért, szabályosan üzemeltették a tározót, a balesetet valószínűleg a sok eső okozta.

A vörösiszap-katasztrófáról szóló cikkeinket itt olvashatja.