Szemműtét vár az iszapkatasztrófa hároméves sérüljére

Vágólapra másolva!
Továbbra is 65 embert ápolnak az ország különböző kórházaiban a hétfői vörösiszap-katasztrófa sérültjei közül. A legsúlyosabb sérültek a győri égési osztályon és a Honvédkórházban kezelik, egy hároméves kislányt pedig a Heim Pál Kórházban ápolnak, rá szemműtét vár. A katasztrófa miatt több mint 160 ember szorult kórházi ápolásra, a többség a lúgtól szenvedett égési sértülést.
Vágólapra másolva!

Több mint 160 sérültet láttak el eddig a kórházak az országban a vörösiszap-katasztrófa miatt az intézmények tájékoztatása, illetve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) csütörtöki összesítése szerint. 65 embert csütörtökön is kórházban kezelnek, közülük 2 sérült állapota életveszélyes, 9 sérülté súlyos. Többen még mindig súlyos, életveszélyes állapotban vannak, elsősorban vegyi égési sérülések miatt.

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház égésplasztikai osztályán 2 súlyos és 1 életveszélyes sérültet kezelnek. Tamás László János főigazgató az [origo] érdeklődésére azt közölte: "állapotuk általánosan stabilnak mondható, de a sérülés jellegéből és az esetleges társult betegségek következményeként a kezelés időszaka alatt előfordulhatnak komplikációk".

Budapestre 2 honvédségi helikopterrel és egy mentőhelikopterrel 26 sérültet szállítottak. A Honvédelmi Minisztérium Állami Egészségügyi Központba (Honvédkórház) 10 sérültet vettek fel. Grósz Andor, a kórház megbízott főigazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján azt közölte: a sérültek stabil állapotban vannak, miután szerdán mindannyian túlestek a szükséges műtéti beavatkozásokon. A kórházba szállított tíz sérült közül ketten vannak még súlyos, nem életveszélyes állapotban. Mindkettejüket égési sérülésekkel kezelik.

Az egyik férfi testének 60 százalékán súlyosabb mély sérüléseket szenvedett, őt még az égési osztályon ápolják, a másik, fiatalabb férfi testének 70 százalékán, vannak felületes sérülések, őt csütörtökön megoperálták - mondta Keresztes László az intenzív terápiás osztály főorvosa. Lélegeztetni egyiküket sem kellett. Keresztes szerint a sérülteknél nem számítanak szövődményekre, de ennek megelőzése érdekében folyamatos vizsgálatokat végeznek.

Juhász Zsuzsanna, az égési osztály főorvosa szerint a lúgos sérülésekkel az a probléma, hogy az első pillanatban még felületesnek látszik, aztán folyamatosan mélyebbre terjed. A sérülteknél az elhalt bőr eltávolítását már megkezdték, de a fedést még nem, mivel a jelenleg gyógyultnak vélt felületen később további károsodás jöhet létre. Tíz napot, vagy akár két hónapot is kell várni, mire gyógyultnak nyilváníthatják a bőrfelületet. Zsíros Lajos, a traumatológiai osztály vezetője azt nyilatkozta, hogy csütörtökön két idősebb beteget el tudtak volna engedni, de ők azt kérték, hogy néhány napig, amíg a lakásukat kitakarítják, még maradhassanak, ezért hétfőig nem bocsátják el őket.

A Péterfy Sándor utcai kórházban 11 sérültet láttak el, közülük 8 sérültet vettek fel, 3 ember pedig az ambuláns ellátás után távozott. A felvettek közül 6 személyt jelenleg is kezelnek. A Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórházába 5 égési sérülést szenvedett beteg került, állapotuk súlyos.

Rácz Jenő a Veszprém megyei Kórház főigazgatója az [origo]-nak azt mondta: az intézménybe összesen 26 sérültet szállítottak, illetve volt, aki maga ment be. Közülük 16-an könnyebben, 10-en súlyosan sérültek. A súlyos sérültek közül 9-en vannak még az intézményben, valamennyien lúgmarásos sérülésekkel. Egy súlyos sérültet - egy hároméves kislányt - Budapestre szállítottak, speciális szemészeti ellátásra. Neki a szemébe került az iszap, és nyelt is belőle, jelenleg a Heim Pál Kórházban kezelik és várhatóan 1-2 héten belül egy szemműtét is vár rá a Semmelweis Egyetem Szemklinikáján.

Nyári Ildikó, az ajkai Magyar Imre Kórház főigazgatója azt mondta: szerda éjfélig összesen 95 sérültet láttak el. 23-an vannak jelenleg is az intézményben, köztük öt gyerek és egy kismama. Valamennyien első- és másodfokú égési sérüléseket szenvedtek a lúgtól, a sérülések a testfelület 10-20 százalékára terjednek ki. A betegeket fokozatosan engedik haza, de előbb mindenkinél laborvizsgálatokat végeznek, hogy kiderüljön, nem szenvedte-e mérgezést.