Vágólapra másolva!
Új választást kell tartani a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaburán, mivel a területi választási bizottság megsemmisítette az önkormányzati választások eredményét. A bizottság szerint a választásokon több csalás is történt, az újraválasztott polgármester emberei autóval vitték szavazni a választókat, és nyíltan próbálták őket befolyásolni a választás napján. A faluban harmadszor nyert volna a helyi cigány szervezet vezetője, aki az előző ciklusban csupa cigány képviselővel vezette a települést.
Vágólapra másolva!

Megsemmisítette a tiszaburai polgármester-választás eredményét a Jász-Nagykun-Szolnok megyei területi választási bizottság (tvb), mert a győztes polgármester emberei a választás napján befolyásolni próbálták a szavazókat. A bizottság október 30-ára új választást írt ki - közölte Baranyi Imre, a területi választási iroda vezetőjének jogi helyettese.

Tiszaburán a korábbi polgármester, Farkas László (Fiatal Romák Országos Szövetsége - Firosz) győzött az október 3-án tartott települési önkormányzati választáson. Az eredmény ellen több helyi lakos kifogást nyújtott be, de azokat a helyi választási bizottság elutasította. Az ügy viszont fellebbezéssel a területi bizottság elé került.

A másodfokon eljáró bizottság bizonyítva látta, hogy Farkas László delegáltjai nyíltan befolyásolni kívánták a szavazók szándékait, hívei pedig autóval szállították a választópolgárokat a szavazásra. Az egyik szavazókör szavazatainak számlálása során ráadásul két jegyzőkönyv is készült, egymástól eltérő tartalmakkal.

A területi választási bizottság határozata ellen szombaton 16 óráig lehet felülvizsgálati kérelmet beterjeszteni, ezt a megyei bíróságnak hétfőn éjfélig kell elbírálnia.

Tiszaburán az Országos Választási Iroda adatai szerint Farkas László mellett négy független jelölt indult az önkormányzati választáson a polgármesteri tisztségért. Farkas legesélyesebb kihívója a helyi Fidesz egyik vezetője, Mészáros Béla volt, aki függetlenként indult, rajta kívül Oláh Imréné, Szekeres János István és Csomor Miklós indult el a választásokon.

Tiszabura lakosságának többsége cigány származású, és az előző ciklusban ez volt az egyetlen település az országban, ahol a polgármester és az összes önkormányzati képviselő is egy cigány kisebbségi szervezet jelöltjeként nyert mandátumot. A faluban a választási kampány meglehetősen feszült volt, a település jegyzője a választás előtt arról számolt be, hogy belőttek az ablakán és megfenyegették, pedig csak egy kavics törte be az ablaktábláját. A helyi viszonyokról a választások előtt Tiszaburán készített riportunkban, itt részletesen is olvashat.