Somlóvásárhely már megszabadult a vörösiszaptól

Vágólapra másolva!
Az elöntött utat már gipsz borítja, és a kerteket elborító vörösiszapot is elhordták már a hétfői iszapömlés sújtotta Somlóvásárhelyen. A polgármester szerint az első napok után minden segítséget megkapnak, egy helyi lakos szerint pedig az összefogás miatt sikerült gyorsan eltakarítani az iszapot.
Vágólapra másolva!

A hétfői iszapomlás által sújtott három település közül Somlóvásárhelyen van a legelőrehaladottabb fázisában van a kármentesítés, bár az iszap sokkal kisebb károkat okozott az 1100 fős településen, mint Kolontáron vagy Devecseren. A vörösiszap csak a devecseri útra vezető Aradi utcát érte el, a házak belsejében nem tett kárt, de több kertet és a környező földeket is vastagon befedte.

Az Aradi utcából és a környező kertekből is elszállították vasárnap estére a vörösiszapot, az utca elöntött szakaszát és néhány kertet pedig gipsszel szórták be, amely megköti és semlegesíti az iszapot. Miután ugyanezt az utcát öntötte el májusban a felduzzadt Torna patak vize, gát építésébe kezdtek, de a vörösiszap más irányból jött, emiatt nem fogta fel a gát.

"Két óra alatt érte el az iszap Somlóvásárhelyt a gátszakadás után, egy óránk volt arra, hogy felkészüljünk rá" - mondta a patakhoz legközelebb álló ház tulajdonosa. Azt mondta, homokzsákokból és egyéb eszközökből azonnal gátak építésébe kezdtek, ha ez nem történt volna meg, szerinte a fél falut elöntötte volna az ár. "Az árvíz miatt már volt tapasztalatunk a védekezésben" - mondta a férfi, akinek az egész kertjét elöntötte az ár.

"Több mint el vagyok keseredve" - mondta ugyanakkor, mert szerinte húsz évbe is beletelhet, amíg újra növényeket termeszthet a kertjében. "Lesz egy üres placcunk, csinálhatunk belőle egy golfpályát" - mondta egy félmosollyal a száján. Elköltözni azonban nem akar, ahogy szomszédja sem. "Majdnem 50 évet megéltem, ezalatt építettem fel a házam, most nem fogom itt hagyni" - mondta a szomszéd, majd hozzátette, hogy most bizakodik, hátha az új gát után nem árasztja el semmi újra az utcát.

A település polgármestere, Marton Péter, aki kezeslábasban és gumicsizmában segített a takarításban vasárnap délután, az [origo]-nak azt mondta, az első néhány nap után mindenben segítette őket a katasztrófavédelem és a Belügyminisztérium. "Csak az első napokban akadozott a szállítás" - mondta. Szerinte a károsultak türelemmel viselték a megpróbáltatásokat. Egy másik lakos szerint a falu összefogott a katasztrófa hatására, szerinte emiatt sikerült nagyrészt önerőből megtisztítani az iszaptól az utcát.