Csak fideszes szakértőket jelölnek a Médiatanácsba

Vágólapra másolva!
A Fidesz és a KDNP kétharmados többségével élve megszavazta, hogy csak az általuk javasolt jelöltek kerülhessenek be a Médiatanácsba. A jelölőbizottság hétfő zárt ülésen született döntést a Fidesz azzal magyarázta, hogy működőképes rendszert akar. A parlament hétfő délután így kizárólag a Fidesz által javasolt jelöltekről szavaz.
Vágólapra másolva!

Csak a Fidesz által javasolt jelölteket fogdta el az Országos Rádió és Televízió Testület helyébe lépő, a média működését felügyelő Médiatanács munkáját előkészítő parlamenti bizottság azon a hétfői ülésen, ahol arról döntöttek, kiket javasolnak majd a tanács tagjainak. A testület tagjait jelölő parlamenti bizottságban a kormánypárti képviselők kétharmados többségükkel élve a Fidesz által jelölt Auer Jánost, Kollarik Tamást, Koltay Andrást és Vass Ágnest javasolta a tanács tagjainak.

A KDNP a hétfői ülésen visszavonta Tirts Tamás, korábbi ORTT-tag jelölését. Az MSZP, az LMP és a Jobbik is saját jelöltet javasolt a bizottságnak.

A bizottságban a kormánypártoknak kétharmados többsége van, ezzel élve leszavazták az MSZP, az LMP és a Jobbik jelöltjeit a zárt ülésen. A jelöltekről hétfőn szavaz a parlament plenáris ülése. A médiatanács elnöke Szalai Annamária lesz, akit a miniszterelnök már korábban kinevezett a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság élére.

Cser-Palkovits András, a jelölő bizottság fideszes elnöke az ülés után azt mondta, a média átalakítása során a legfontosabb cél az, hogy a korábbi működésképtelen rendszer helyébe egy működőképes rendszer lépjen. A jelöltek mindegyike médiajoggal foglalkozó szakember, akik "szakmai alapon, pártatlanul" fogják végezni munkájukat - tette hozzá.

"Egészen elképesztő, ami történt" - mondta az ülés után Mesterházy Attila, MSZP-elnök, a bizottság szocialista tagja, aki szerint a Fidesz egy újabb demokratikus ellensúlyt akar felszámolni a médiatanács jelölésével, ami morálisan és politikailag is elfogadhatatlan. "Már a látszatra sem adnak" - mondta Karácsony Gergely, a jelölőbizottság LMP-s tagja.

A múlt pénteken tartott előző bizottsági ülés eredménytelen volt, mert egyetlen tagnak javasolt szakértőről sem alakult ki konszenzus. Ha ugyanis valamelyik párt személyi javaslatáról konszenzus alakul ki, akkor annak a jelöltnek a neve a parlament elé kerülhet. Mivel ilyen nem volt, a hétfői ülésen, a második fordulóban az eseti bizottság már mandátumarányos szavazati joggal, kétharmados döntéssel határozott a jelöltekről.