Panasszal élt meggyanúsítása miatt az iszapkatasztrófában érintett cég igazgatója

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vette a rendőrség az iszapkatasztrófában érintett Mal Zrt. igazgatóját és kezdeményezte az előzetes letartóztatását - közölte Orbán Viktor hétfőn a parlamentben napirend előtti felszólalásában. Orbán bejelentését a képviselők megtapsolták. A rendőrség hétfő reggel állította elő a cégvezetőt, akit gyanúsítottként hallgattak ki. Az igazgató vallomást tett, de panaszal élt a gyanúsítás és az őrizetbe vétel ellen.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vette a rendőrség az iszapkatasztrófában érintett Mal Zrt. vezérigazgatóját és kezdeményezte az előzetes letartóztatását - közölte Orbán Viktor hétfőn a parlamentben napirend előtti felszólalásában. Orbán bejelentését a képviselők megtapsolták.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az [origo]-nak megerősítette a cégvezető őrizetbe vételét, rendőrség előterjesztést tesz előzetes letartóztatásba helyezésére. "A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai hétfőn a reggeli órákban előállították B. Zoltánt, a MAL ZRT. cégvezetőjét" - közölte az ORFK. A rendőrségi közlemény szerint a férfit gyanúsítottként hallgatták ki az iszapkatasztrófával összefüggésben, több ember halálát okozó közveszélyokozás és környezetkárosítás bűncselekmények miatt.

A miniszterelnök arra kérte a parlamentet, hogy fogadja el azt a törvényjavaslatot, amely alapján a katasztrófa következményeinek felszámolásáig katasztrófavédelmi biztost nevezhetnek ki a Mal Zrt. élére.

A társaság igazgatója az ORFK szerint vallomást tett, de panasszal élt meggyanúsítása és őrizetbe vétele miatt is. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az összebeszélés veszélye miatt kezdeményezte a vezérigazgató előzetes letartóztatását.

Orbán: Megváltoztak a dolgok

Orbán Viktor a múlt héten történt iszapkatasztrófa miatt napirend előtti felszólalásra jelentkezett az Országgyűlés hétfői ülésén. A miniszterelnök a katasztrófát Magyarország legnagyobb ökológiai katasztrófájának nevezte, és azt mondta, az ország ezzel a választások utáni legfontosabb pillanatához érkezett, most fog eldőlni, hogy "valóban megváltoztak a dolgok, új korszakban élünk, vagy maradt minden a régiben". Orbán a magánérdek és a közérdek szembeállításával jellemezte "a régi és az új" korszakot. "Be kell bizonyítani, hogy Magyarország elég erős ahhoz, hogy a közérdeket érvényesítse a magánérdekkel szemben" - mondta.

Orbán szerint egyértelmű, hogy múlt hétfőn a Kolontár melletti gátszakadásnál nem természeti csapásról volt szó, hanem "emberek által működtett üzemben veszélyes anyag gondatlanság miatti elszabadulása okozta a katasztrófát". A miniszterelnök szerint a kormánynak négy feladattal kell megbirkóznia: kártalanítani kell a sérülteket, biztosítani kell a munkát az üzemben, meg kell tartani a munkahelyeket, meg kell gátolni, hogy további környezeti károk keletkezzenek, és meg kell találni a tragédia felelőseit.

Katasztrófavédelmi biztos fogja irányítani a Mal Zrt.-t

Az elmúlt 20 év nagy ökológiai katasztrófáinak - Orbán a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófát és a ciánszennyezést említett példaként - tanulsága az, hogy a magánérdeket semmi nem kényszeríti arra, hogy korlátozza magát, erre csak az államnak vannak eszközei, és az államnak kötelessége is érvényesíteni a közérdeket a magánérdekkel szemben.

"A vállalatot állami irányítás és állami vagyonzár alá kell vonni mindaddig, amíg a négy feladatot meg nem oldottuk" - mondta Orbán, aki arra kérte a képviselőket, fogadják el a hétfői ülésnapon az erre vonatkozó törvényjavaslatukat. Ebben a katasztrófavédelmi biztos intézményének létrehozása szerepel. Orbán elmondta, hogy a feladat teljesítéséhez megfelelő jogosítványokat kell adjon a biztosnak, ezért hatáskörébe rendelik a Mal Zrt. teljes körű felügyeletét, irányítását és vagyonkezelését. Orbán ezek után jelentette be, hogy a rendőrség őrizetbe vette a Mal Zrt. igazgatóját, és kezdeményezte előzetes letartóztatását. Bakonyi Zoltán, a cég vezetője áttételesen tulajdonosa is az évi több tízmilliárdos forgalmat bonyolító cégnek. Orbán szerint a kártalanításnak a károkozó pénzéből kell megtörténnie, nem pedig az adófizetők pénzéből. (A cég vezetőiről és tulajdonosairól ebben a cikkünkben olvashat bővebben.)

Nézze meg Orbán Viktor parlamenti felszólalását!

A kormányfő azt mondta, "a valóság a tudósításoknál is megrendítőbb", és ha ami múlt hétfőn történt, az éjszaka közepén történik, "ott bizony mindenki meghal". Maga a térség így is elpusztult, ahol az iszap végigzúdult, ott nem lehet élni - mondta. A parlamenttől Orbán "fontos döntéseket", és az "elengedhetetlen felhatalmazást" kért azért, hogy "mielőbb helyreállítsák az életet a katasztrófa térségében".

A Jobbik a kormány mellé állt, az MSZP fenntartásokkal segítene

Jávor Benedek, az LMP képviselője azt mondta, örül, hogy a kormány kommunikációjában is megjelenik a "szennyező fizet" elve. A politikus Orbán szavaira reagálva azt mondta, a Mal Zrt. termelésének folytatása nem közérdek, csak az, hogy az ott dolgozók ne veszítsék el a munkájukat. Hozzátette, hogy a környezetet veszélyeztető problémákra "nem katasztrófák idején kell felkapni a fejünket, hanem a megelőzésre kell törekedni".

Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerint is köszönet illeti a kármentésben részt vevőket, és együttérzés a kárt szenvedetteket. "Minden felelős lépésében támogatni fogjuk a kormányt" - fogalmazott. A katasztrófavédelmi biztosi poszt létrehozását és a Mal állami kezelésbe vonását is támogatja a Jobbik - jelentette ki. Megismételte a Jobbik javaslatát egy vizsgálóbizottság felállítására, és szerinte az ehhez hasonló esetekben akár a magánvagyoni felelősséget is meg lehetne állapítani.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője is részvétét fejezte ki a kárvallottaknak. Azt mondta, egyetért a kormánnyal abban, hogy meg kell óvni a munkahelyeket, és enyhíteni a környezeti károkat, és meg kell büntetni a felelősöket. A Mal állami kézbe vonásával kapcsolatos törvényjavaslatról azt mondta, szerinte túl gyors a lépés, a sietség helyett konzultációt javasolt a javaslat megfogalmazásához. Hozzátette, számos más jogszabályt is érdemes megvizsgálni, hogy így csökkentsék a jövőbeli katasztrófák lehetőségét. A törvényjavaslattal kapcsolatban "vannak fenntartásaink, de alapvetően a kormányt mindenben kívánjuk segíteni" - mondta Mesterházy.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője dicsérte a katasztrófa utáni kármentést. Szerinte a történtek felvetik a felelőtlen privatizáció kérdését, és az üzemeltetők felelősségét is. Lázár János, a Fidesz-frakció vezetője azt mondta, a benyújtott törvényjavaslatot támogatni fogja a Fidesz. "Sem jogi, sem morális értelemben ezért a katasztrófáért kegyelem nem létezik" - fogalmazott. Mosonmagyaróváron és Almásfüzitőn is vizsgálódni kell a helyzetről Lázár szerint. Vona Gáborhoz hasonlóan szerinte is a magánvagyonukkal kell viselniük a felelősséget azoknak, akik - és szerinte az ország leggazdagabb emberei közé tartoznak - a katasztrófát okozták.

Orbán a frakciók vezetőinek adott viszontválaszában azt mondta: valóban van néhány tanulság, amit le kell vonni, de szerinte ezt a közvetlen veszély elhárítása után kell megtenni. A Mal Zrt. gyárának hosszú távú jövőjéről azt mondta, erről majd a katasztrófavédelmi biztos tesz javaslatot. "Nincs esély arra, hogy akár a cégvagyont, akár a magánvagyont kivonhatják a kártérítési felelősség alól" - jelentette ki a felelősökkel kapcsolatban. A kormányfő kérte, hogy az országgyűlés még hétfőn délután szavazza meg a törvénymódosítási javaslatukat.