Blikk: Főmérnök vallott a Mal-vezérigazgató ellen

Vágólapra másolva!
Terhelő vallomást tett a Blikk szerint egy Mal-alkalmazott a vállalat őrizetbe vett vezérigazgatójára. A lap úgy tudja, hogy a rendőrségen kihallgatott férfi szerint a cég vezetői tudtak a gátszakadás veszélyéről. Az őrizetbe vett igazgató, Bakonyi Zoltán ügyvédje szerint viszont az eljárás alapja az, hogy az ajkai iszaptározót üzemeltető Mal Zrt. katasztrófavédelmi terve nem számolt a gátszakadás  veszélyével.
Vágólapra másolva!

A Blikk szerint terhelő vallomást tett a rendőrségen egy főmérnők az ajkai iszaptározót üzemeltető Mal Zrt őrizetbe vett vezérigazgatójára. A lap meg nem nevezett forrásból úgy tudja, hogy a mérnök azt vallotta: a cég vezetése tudott a gátszakadás veszélyéről, de ennek ellenére elhallgatta azt.

A vallomást tevő főmérnök a Blikk szerint több más visszásságról is beszélt, többek között a Mal Zrt. üzemeiben uralkodó állapotokról. A lap úgy tudja, hogy a rendőrségi vallomásban elhangzott: az egyik üzemben a dolgozók feje fölött kígyóznak a savat és lúgot szállító csövek, meghibásodás esetén pedig nyugdíjas dolgozókat hívnak be a javítási munkára, mert az aktív dolgozók nem tudják, melyikben mi folyik.

Bakonyi Zoltán vezérigazgatót hétfőn az otthonából állították elő - írja a lap. Bakonyi a rendőrségen szintén vallomást tett, de panasszal élt meggyanúsítása és őrizetbe vétele miatt. A rendőrség a férfit az iszapkatasztrófával kapcsolatban több ember halálát okozó közveszélyokozás és környezetkárosítás bűncselekményével gyanúsítják.

Bánáti János, Bakonyi ügyvédje az őrizetbe vételről a Népszabadságnak azt mondta, hogy szerinte "jogi kuriózum az eljárás". Az ügyvéd kifogásolta, hogy bár senki nem tudja, miért szakadt át az ajkai vörösizsap-tározó gátja, védencének meggyanúsítása azt sejteti, hogy az ő mulasztásával van összefüggésben a tragédia.

Az ügyvéd azt mondta, hogy Bakonyi meggyanúsításának alapja a vállalat 2009-es katasztrófavédelmi terve, amit az igazgató írt alá. Ez a terv, az ügyvéd szerint nem tartalmazott intézkedést gátszakadás esetére, mert a vállalat nem tekintette azt reális eshetőségnek. "Ha ezzel reálisan számolni lehetett volna, már rég leállították volna a gyárat, ha nem a tulajdonosok, akkor a hatóságok, amelyek szintén nem számoltak ezzel a lehetőséggel" - mondta az ügyvéd a Népszabadságnak.