Felfüggesztett börtönt kapott Budaházy internetes cikkeiért

Vágólapra másolva!
Egy év felfüggesztett börtönre ítélte Budaházy Györgyöt a Fővárosi Ítélőtábla szerdán. A határozathirdetést rendzavarás miatt 30-40 percre fel kellett függeszteni, Budaházy híveit rendőrök vezették ki a tárgyalóteremből. A tábla indoklása szerint Budaházy átlépte a szólásszabadság határait vádbeli internetes írásaival.
Vágólapra másolva!

Az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása előkészülete miatt egy év - három évre felfüggesztett - börtönre ítélte Budaházy Györgyöt jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla szerdán. Budaházyt az ügyészség ebben az ügyben 2006 ősze és 2007 tavasza között az interneten nyilvánosságra hozott írásai miatt vádolta meg. A tábla szóbeli indoklásában kiemelte, hogy Budaházy átlépte a szólásszabadság határait, és bűncselekményt követett el, amikor tettleges ellenállásra, harci cselekményekre hívta fel olvasóit, és erőszakkal fenyegetve buzdított az alkotmányos rend megváltoztatására, a királyság mint államforma elérésére.

Az Ítélőtábla döntését a hallgatóság hangos méltatlankodással fogadta. Budaházy is hangos megjegyzéseket tett az ítélethirdetés közben a bíróságnak, és ekkor már hívei is kiabáltak a tárgyalóban, a vádlott nevét skandálták és káromkodva szidták a bíróságot. Erre az eljáró tanács elnöke felfüggesztette a határozathirdetést és elrendelte a terem kiürítését. A hallgatóság azonban önként nem távozott, ezért tucatnyi rendőr jött a tárgyalóba, és parancsnokuk 15-20 perces alkudozást, vitát követően elérte, hogy Budaházy hívei békésen elhagyják a helyiséget.

A több mint kétórás ítélethirdetés során Budaházy híveinek tárgyalóteremből történő eltávolítását követően a védő is elhagyta a tárgyalót, majd közbekiabálásai miatt a bíróság kivezettette Budaházyt is. Gaudi-Nagy Tamás, Budaházy védője az ítélethirdetés után elmondta, hogy a tábla jogerős ítélete ellen felülvizsgálati kérelemmel élnek a Legfelsőbb Bíróságon, és ha kell, Strasbourgig is elviszik ezt az ügyet, hiszen a vádbeli írások a véleménynyilvánítás határain belül maradó rendszerkritikát fogalmaztak meg.

Forrás: MTI/Beliczay László
Tiltakozók Budaházy György perének ítélethirdetésén