Menesztette Matolcsy György gazdasági miniszter Bathó Ferenc költségvetésért felelős helyettes államtitkárt. Bathó menesztése már hetek óta napirenden volt, sajtóhírek szerint Matolcsy őt tette felelőssé azért, hogy egy kormányzati előterjesztés méltatta a Bajnai-kormány erőfeszítéseit. A miniszter Bathó menesztését a költségvetés hibás tervezésével indokolta.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kezdeményezte az 1990 óta költségvetési ügyekkel foglalkozó Bathó Ferenc helyettes államtitkár felmentését - olvasható a gazdasági tárca csütörtöki közleményében.

Bathó elbocsátását azzal indokolja a tárca, hogy a Bajnai-kormány által elfogadott, idei költségvetésben több lyuk is tátong, ennek következtében pedig a tervezett 3,8 százalék helyett 5,5 százalék lenne az idei hiány. A minisztérium közleménye szerint a Bajnai-kormány idején olyan költségvetés készült, amely nem a valós számokon alapul, ennek pedig személyi következményei vannak - közölte a tárca.

Mást mondott, mint a kormány

Az elmúlt hetekben többször felmerült, hogy Matolcsy meneszteni fogja Bathót. Először szeptemberben az Index írt arról, hogy Matolcsy azért menesztené a költségvetésért felelős helyettes államtitkárt, mert a gazdasági tárca által készített, a tavalyi költségvetésről szóló zárszámadási tervezet több helyen is méltatta a Bajnai-kormány erőfeszítéseit, miközben a kormány arról beszélt, hogy százmilliárd forint hiányzik a tavalyi elszámolásból.

Bathó menesztését - az Index szerint - a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály megakadályozta arra hivatkozva, hogy a tárcának rohamtempónak kell elkészítenie a jövő évi költségvetés tervezetét. A Miniszterelnökség a Varga Mihály állítólagos szerepéről szóló információkat tagadta. Az [origo]-nak október elején egy gazdasági ügyekkel foglalkozó kormányzati forrás megerősítette: Bathó egy hete nincs bent a hivatalában, annak ellenére, hogy nem szokott szabadságon lenni, pláne nem a költségvetés benyújtás előtti hetekben.

A Népszabadság kedden arról írt, hogy meneszteni fogják Bathót. A tárcánál dolgozó források azt közölték a lappal, hogy úgy tudják, Bathónak az APEH-ben kínáltak munkát, ami nem szokatlan, mivel átfedés van a két intézmény területei között. Bathó kedden az MTI-nek sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a kényszerszabadságolásáról, illetve a távozásáról szóló információkat.

A múlt héten a Magyar Nemzetben több olyan cikk jelent meg, amelyek a költségvetés összeállításáért felelős Matolcsy György lehetséges távozásáról szóltak. Az [origo] több kormányzati tisztviselőtől úgy értesült, hogy a Matolcsyval foglalkozó kritikák kormányon belüli, a gazdasági miniszter és Fellegi Tamás fejlesztési miniszter közötti konfliktusra utalhattak (erről szóló cikkünket itt tudja elolvasni). Orbán azonban kiállt Matolcsy mellett, és jobbkezének nevezte a gazdasági minisztert.