Plázákban lézengő iskolakerülőkre csaptak le a rendőrök

Vágólapra másolva!
Hatvan iskolakerülőt találtak péntek délelőtt a rendőrök két fővárosi bevásárlóközpontban - jelentette az RTL Klub Híradó. Az akció célja, hogy visszatereljék a lógósokat az iskolákba.
Vágólapra másolva!

Összesen 60 iskolakerülő diákot találtak péntek délelőtti akciójuk idején a rendőrök két fővárosi bevásárlóközpontban - adta hírül az RTL Klub Híradója péntek este. A rendőri akció része annak a kampánynak, amelynek célja, hogy a csellengő diákokat visszatereljék az iskolapadba. A rendőrök szerint könnyen lesz az iskoláskorú csínytevőből bűnöző, ha rossz társaságba keverednek. A rendőrök két budapesti bevásárlóközpont környékén igazoltatták a fiatalokat pénteken, közülük 60-nak éppen órán kellett volna ülnie.

Volt olyan tanuló, aki azt mondta, hogy havonta egyszer neki is jár szabadnap, ezért nem ment iskolába. Találkoztak a rendőrök alkalmi lógósokkal, de volt olyan gyerek is, aki két hónapja egyetlen órán sem jelent meg. Szeptember 1-től nem kap családi pótlékot az a szülő, akinek a gyereke több mint 50 órát igazolatlanul hiányzik.

Szabados Attila, a Szabómester Szakképző Iskola igazgatója szerint ilyen esetben hivatalból kell megkeresnie az iskolának a területileg illetékes önkormányzat jegyzőjét, és a jegyző intézkedik a gyermekvédelmi szolgálaton keresztül a diák felkutatásáért. Ha ez is sikertelen, akkor az iskola rendőri segítséget kérhet.

A rendőrség ebben a hónapban még kétszer ellenőrzi a lógós diákokat, de azt ígérik, hogy utána is odafigyelnek az iskolaidőben csellengőkre.

Egy nagykanizsai iskolában az órarendet is tartalmazó plasztikkártyás be- és kiléptető rendszert vezettek be. Az iskola ajtaja csak akkor nyílik meg a távozni szándékozó diák előtt, ha vége a tanításnak. Az iskola vezetői azt tapasztalták, hogy ennek hatására az első időszakban 30 százalékkal csökkent az igazolatlan hiányzások száma.