Bárki hozzászólhat az új alkotmányhoz

Vágólapra másolva!
Vasárnaptól egy külön honlapon lehet hozzászólni a készülő új alkotmányhoz - jelentette be Szájer József, a kormányfőnek az alkotmány előkészítésben segítő bizottság vezetője.
Vágólapra másolva!

Az állampolgárok vasárnaptól az [origo]-ról elérhető alkotmany.postr.hu internetes felületen egyénileg is elmondhatják véleményeiket a készülő új alkotmányról - jelentette be Szájer József, az Orbán Viktor miniszterelnöknek az alkotmány előkészítésben segítő bizottság vezetője.

Szájer azt mondta: az emberek összesen hét témában szólhatnak hozzá az új alkotmány előkészítéséhez. Ezek közé tartoznak a közpénzügyek, az alkotmányos alapértékek, az állampolgárok jogai és kötelezettségei, továbbá a hatalomgyakorlás és államszervezet, az alkotmányvédelem, valamint az igazságszolgáltatás, illetve a helyi önkormányzatok kérdésköre - mondta a fideszes EP-képviselő.

Szájer közölte: a honlappal az alkotmányozási folyamat szélesebb társadalmi bázisra való kiterjesztését szeretnék elérni. Gulyás Gergely, az Országgyűlés Alkotmány-előkészítő eseti bizottságának alelnöke közölte: az internetes oldallal elsősorban a fiatalokat szeretnék elérni, mivel jelenleg ezen csoport érdeklődése a legalacsonyabb az alkotmányozási folyamat iránt.

A honlapot a Bibó István Szakkollégium tanulói moderálják, míg néhány társadalmi kérdésekben gyakran állást foglaló személyt, például Tölgyessy Péter, Kónya Imre, Hack Péter és Kukorelly István jogászokat vitaindító cikkek írására kérték fel.

Orbán Viktor a kormányprogram május 25-i bemutatásakor jelentette be, hogy a kormány új alkotmányt akar beterjeszteni a parlament elé még ebben a ciklusban. A bejelentést követően, a miniszterelnök kezdeményezésére létrejött egy, az alkotmány koncepcióján dolgozó bizottság, amelynek Boross Péter egykori miniszterelnök, Pálinkás József MTA-elnök, Szájer József és Schöpflin György fideszes EP-képviselő és és Pozsgay Imre egykori állampárti politikus a tagja.