Századvég: A döntő többség szerint a kormány jól kezelte az iszapkatasztrófát

Orbán Viktor és Pintér Sándor Devecseren a kihelyezett kormányülés után, iszapömlés, vörösiszap
Vágólapra másolva!
Magyarországon szinte mindenki hallott az október eleji vörösiszap-katasztrófáról, és a lakosság döntő többsége elégedett a kormány ezzel kapcsolatos intézkedéseivel - derül ki a Századvég felméréséből.
Vágólapra másolva!

A magyar társadalom 50 százaléka úgy véli, hogy a kormány jól, 36 százaléka pedig úgy, hogy nagyon jól kezelte a vörösiszap-katasztrófa következményeit - derül ki Századvég október 12-16 között, 800 ember megkérdezésével készített közvélemény-kutatásából. Az intézet a Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt sújtó vörösiszap-katasztrófa társadalmi megítélésről készítette felmérését.

A Századvég szerint a katasztrófáról szinte a teljes magyar közvélemény, a megkérdezettek 95 százaléka hallott az eseményről. A megkérdezettek a katasztrófa miatt több, szinte azonos fontosságú lépés megtételét tartják fontosnak. A megkérdezettek 99 százaléka a legfontosabb feladatnak a települések védelmét tekinti egy újabb esetleges gátszakadástól, ezt követi a károsultak kártalanítása, valamint a gyárban dolgozók munkahelyének megvédése (a válaszadók 98 százaléka gondolja így), de majdnem ugyanilyen jelentőséget tulajdonítanak a felelősök megkeresésének is.

A felmérés szerint a magyar társadalom túlnyomó többsége úgy véli, a tragikus katasztrófáért a gyárat működtető cég a felelős: a megkérdezettek 69 százaléka gondolja így, és csupán 4 százalékuk vélekedett úgy, hogy természeti katasztrófáról van szó. A mintába kerülők 27 százaléka nem tudott vagy nem akart válaszolni erre a kérdésre. A válaszolók 76 százaléka szerint a bajba jutottak kártalanítása a cég feladata, míg 7 százaléka szerint a kártalanítás állami feladat, egy százaléka pedig úgy nyilatkozott, hogy adományokból kell enyhíteni a tragédia elszenvedőinek okozott károkat.

A kormány által megnyitott kármentő alappal a megkérdezettek 97 százaléka egyetért. A lakosság 85 százaléka helyesli azt az intézkedést, amely a vállalatot és a tulajdonosait vagyonzár alá helyezte, és a kérdezettek döntő többsége azt is elfogadhatónak tartja, hogy a kormány állami felügyelet alá vonta a Magyar Aluminium Zrt.-t a katasztrófa elhárítás és a kártalanítás idejére.