Feltételekkel szavazná meg az új alkotmányt az MSZP

Vágólapra másolva!
Formai, politikai és szakmai feltételeinek teljesülése esetén az MSZP támogatná az új alkotmányt. A szocialisták többek közt az új alaptörvény társadalmi egyeztetéséhez, illetve a jelenlegi értékeinek megóvásához ragaszkodnának. Ugyanakkro a kormánypártoknak megvan a megfelelő többségük az alkotmány megszavazásához.
Vágólapra másolva!

Az MSZP akkor tudja támogatni az új alkotmányt, és annak megalkotásában akkor tud részt venni, ha az, illetve annak előkészítése az általuk támasztott három - formai, politikai, illetve szakmai - követelménynek megfelel - jelentették be a párt képviselői kedden.

A szocialisták formai feltétele az, hogy az új alkotmány elfogadását előzze meg társadalmi egyeztetés, a politikai feltétel pedig az, hogy az új alkotmány előkészítéséből ne zárják ki azokat, akiknek a véleménye eltérő a Fideszétől - mondta Mesterházy Attila, elnök-frakcióvezető. Az MSZP szakmai elvárásáról a pártelnök azt mondta: az új alkotmánynak meg kell őriznie a jelenlegi alaptörvény időtálló eredményeit és védenie kell a demokratikus berendezkedést, a jogállamot, a szabadságot, az emberi jogokat, a méltóságot és az európai értékeket.

Ha az alkotmány a múltba fordulást, a bezárkózást jeleníti majd meg, az az MSZP számára elfogadhatatlan - tette hozzá. A szocialisták addig vesznek részt az alkotmányozási folyamatban, amíg azt látják, hogy az új alkotmány nem egy párt, nem a Fidesz, hanem a nemzet alkotmánya lehet - jelentette ki Mesterházy.

Mivel az alkotmányt a parlament kétharmados többséggel fogadja el, a Fidesznek, illetve a KDNP-nek együtt megvan az elegendő szavazata ahhoz, hogy az új alkotmányt megszavazzák.

Mesterházy Attila, valamint Hiller István, a párt humánkabinetjének vezetője, Kiss Péter, a társadalompolitikai kabinet vezetője és Bárándy Gergely elnökségi tag közös sajtótájékoztatójukon arról is beszéltek: nincs alkotmányozási kényszer, ugyanakkor az elmúlt évek változásai miatt az MSZP el tudja fogadni, hogy új alaptörvény készül.

Az alkotmányt előkészítő eseti bizottság munkacsoportjaiban a kormányzó pártok csak kevésbé súlyos kérdésekben mutatnak kompromisszumkészséget, az alapvetően hatalmi, a kormányzati struktúrát, a választási rendszert, a legfőbb ügyész státuszát érintő kérdésekben hajthatatlanok - mondta Bárándy Gergely elnökségi tag.

Hiller István, aki az alapértékekkel foglalkozó munkacsoport szocialista tagja, arról beszélt, hogy az MSZP felfogása szerint a hatalom forrása csak a nép lehet, más hatalomforrást nem lehet elképzelni. Szerinte a modern magyar alkotmány centrumában nem állhat a Szent Korona és Szent Korona-tan, mint a hatalom forrása.