Nem veszélyes a kisiklott vonatból szivárgó anyag

Vágólapra másolva!
Teherautóval ütközött és kisiklott egy a vonat Kiskunlacházán. A vonat vezetője a helyszínen életét vesztette. A baleset környékét biztonsági okokból lezárták, mert a tehervonat egyik tartályában korábban folyékony robbanóanyagot szállítottak, amely szivárogni kezdett. Utóbb kiderült, hogy a szivárgó anyag mégsem veszélyes.
Vágólapra másolva!

Cseppfolyós robbanóanyag szivárgása miatt zárták le egy kisiklott vonat környékét Kiskunlacházánál. A vonat egy sóderszállító kamionnal ütközött egy vasúti átjáróban szerdán dél körül: az ütközésben három vagon siklott ki, amelyekből az egyikben korábban robbanóanyagot szállítottak.

A szivárgó anyagról időközben kiderítették, hogy nem veszélyes, robbanásveszélyes gőz vagy gáz nem képződött. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint az üres konténerben feltehetően a tisztítás után maradhatott még valamennyi dimetil éter higított állapotban, a mérések nem mutattak ki veszélyesanyag-koncentrációt.

A vonat és a teherautó ütközésekor a vonat vezetője a helyszínen meghalt, a kamion sofőrje súlyosan megsérült. A baleset helyszínétől nem messze egy másik baleset is történt, amikor a közelben várakozó mentőhelikopternek hajtott egy másik teherautó. A helikopter rotorja az ütközésben megsérült, ezért nem tudott felszállni. A helikopter a súlyosan megsérült kamionsofőrt szállította volna el, akit végül a ráckevei esetkocsi vitt be a Merényi kórházba.

A baleset körül biztonsági okokból 200 méteres körzetben védőövezetet jelöltek ki.