Másfél éve nem mozdult ki a daruval kihúzott túlsúlyos férfi

Vágólapra másolva!
A mentők és a tűzoltók együtt tudták csak mentőautóba tenni azt a több mint 300 kilós férfit, akit kedden daruval emeltek ki az otthonából. Másfél éve nem lépett ki a lakásából. A tűzoltók szerint azért kellett a daru, mert "egy ilyen nagy tehetetlen tömeget nagyon nehéz mozgatni".
Vágólapra másolva!

Másfél éve nem hagyta el lakását az a több mint 300 kilós dunavarsányi férfi, akit kedden tűzoltók segítségével hoztak ki az otthonából, ezt maga a 60 év körüli férfi mondta el a segítségére siető tűzoltóknak - mondta az [origo]-nak Hajas Tibor, a szigetszentmiklósi tűzoltóság parancsnoka. A férfit a fővárosi I. belklinikára kellett szállítani, de testsúlya miatt nem tudott lejönni a lépcsőn.

A szigetszentmiklósi tűzoltók nem rendelkeznek egy ilyen emelési feladathoz szükséges eszközzel, ezért az érvényes riasztási tervnek megfelelően kölcsönkérték az egyik budapesti egység daruját - mondta Hajas. Mivel a férfit fel sem lehetett ültetni, végül az ágyával együtt, vízszintes helyzetben emelték le. "Egy ilyen nagy tehetetlen tömeget nagyon nehéz mozgatni" - mondta az alezredes. Végül a hat tűzoltón kívül a mentősök segítsége is kellett ahhoz, hogy betegyék az autóba a beteg, túlsúlyos férfit.

A szigetszentmiklósi tűzoltóparancsnok szerint nem ez volt az első eset, hogy hasonló feladatuk adódott, egy halásztelki embert a súlya miatt szintén többször is a tűzoltók segítségével vittek el kórházi kezelésre. Ott viszont daru sem volt, "kézi erővel" kellett megoldani a kijuttatását a lakásból.

A dunavarsányi beteget az MTI szerint speciális mentőautóval szállították kórházba, az Országos Mentőszolgálat egyelőre nem válaszolt kérdésünkre, hogy pontosan miben különleges, illetve kifejezetten túlsúlyos betegek szállítására kialakított autóról van-e szó.