Orbán szerint nehéz lesz Magyarország dolga EU-elnökként

Vágólapra másolva!
Sok a feladat, ezért nehéz dolga lesz Magyarországnak az Európai Unió soros elnökeként jövő év első felében - közölte Orbán Viktor miniszterelnök. Orbán szerint csak annyit lehet vállalni, hogy a fontos kérdéseket bevezeti Magyarország, de nem fogja azokat győzelemre vinni.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor szerint Brüsszel annyi napirendi pontot tett az asztalra a magyar EU-elnökség idejére, hogy Budapestnek nagyon nehéz lesz a dolga, ha a munkát sikeresen akarja elvégezni. "A cseh tapasztalat fényében a magyar realista vállalás az az lehet, hogy jó eszközként próbálunk szolgálni ezeknek a Brüsszelben meghatározott ügyeknek a kezelésében" - jelentette ki a magyar miniszterelnök szerdán Prágában tartott sajtótájékoztatón

Orbán szerdán a cseh fővárosban tartózkodott, ahol tárgyalt Petr Necas kormányfővel. Csehország 2009 első felében töltötte be az EU soros elnökségét, Magyarország pedig 2011. január elsején veszi át a posztot hat hónapra.

Orbán azt mondta, sikeresnek tartja a cseh elnökséget, amelynek legfőbb tapasztalata, hogy jó stábot kell felállítani, illetve realista vállalásokat kell tenni. "Azokat a témákat, amelyek nekünk fontosak, most nem tudjuk győzelemre vinni, csak be tudjuk vezetni" - jegyezte meg Orbán. A kormány korábban jelezte, hogy kiemelt témaként akarják például kezelni a romák helyzetének javítását.