Nem tántorította el a drágább ajánlat a vétózó államtitkárt

Vágólapra másolva!
Hiába vállalta az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ) kevesebb mint fél áron egy magáncég az október 23-i állami rendezvények biztosítását, az egészségügyi államtitkár megakadályozta a szerződéskötést. Az OMSZ most elvileg ingyen végzi majd a biztosítást, amit később beterveznek majd a költségvetésébe, azaz az állam akkor is fizet, ha lenne olyan magáncég, amelyik olcsóbban is megcsinálná a munkát.
Vágólapra másolva!

Egy legfeljebb néhány százezer forintos szerződés miatt változtat a kormány a nyilvános rendezvények biztosításának szabályain, pedig nem egyértelmű, hogy ezzel jobban jár-e a költségvetés. Az állami rendezvények szervezésével megbízott Hungarofest Nonprofit Kft. egy magáncéget akart megbízni az október 23-i ünnepségek biztosításával, de az egészségügyi államtitkár felülbírálta a döntést, és bejelentette: a jövőben az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kötelessége lesz az állami rendezvények biztosítása.

A nyilvános rendezvények egészségügyi biztosítását egy 2006-os miniszteri rendelet szabályozza. E szerint minden 1000 főnél nagyobb létszámú rendezvényen kell lennie mentőknek, 10 ezer fő fölött már rohamkocsit is biztosítani kell, 50 ezer fő felett pedig sürgősségi ambulanciát is telepíteni kell. A nem állami rendezvényeken - például focimeccsen vagy politikai gyűlésen - általában magáncégek biztosítják a készenlétet, de az OMSZ is vállal ilyen feladatokat, külön díj ellenében. Az OMSZ idei - 24 milliárdos - költségvetésében 526 millió forint van saját bevételként betervezve, ennek egy része ilyen munkákból származhat.

A Hungarofest Kft-nek - a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság szerint - árajánlatokat kell bekérnie az egyes részfeladatokhoz. Így történt ez az október 23-i ünnepségek biztosításával is, három ajánlatot kértek be, köztük az OMSZ-ét is. Nagy Anna kormányszóvivő kedden azt mondta: az OMSZ óránként 24 ezer míg a magáncégek 9-10 ezer forintért adnak ügyeletet. A biztosítás teljes költségét nem közölték, de az [origo] nem hivatalos forrásból úgy értesült: körülbelül 240 ezer forintról lett volna szó (az október 23-i ünnepségekre összesen 95,5 millió forintot szán a kormány).

A legolcsóbb ajánlat a nulla

A Hungarofestnek a legolcsóbb árajánlatot kellett elfogadnia, ami az egyik magáncégé volt (a cég nevét hivatalosan nem közölték, de a Magyar Rádió úgy értesült, a Duo-Medic Kft. adta a legalacsonyabb ajánlatot. Az [origo] kereste telefonon és a cégnyilvántartásban megadott telephelyen is a cég ügyvezetőjét és tulajdonosát, de nem tudtuk elérni, a telefont felvevő férfi pedig nem akarta megadni az ügyvezető elérhetőségét). A kormányzati kommunikációs államtitkárság szerint csak tervezték, hogy a cég OMSZ-nél kedvezőbb ajánlatot fogadják el, és erről számolt be kedden Nagy Anna is, szerződést azonban még nem kötöttek.

Az egészségügyért felelős államtitkárság az [origo] érdeklődésére csütörtökön azt közölte: Szócska Miklós államtitkár a kormányszóvivői bejelentéskor értesült arról, hogy nem az OMSZ látja el a feladatot, ezért intézkedett, hogy a mentőszolgálat ne piaci alapon, hanem kötelező feladatként lássa el a biztosítást. Szócska már egy keddi - az otthonszülés szabályozásáról szóló - tájékoztatón azt mondta: folyik a jogszabály-előkészítés, hogy a jövőben állami intézmények gondoskodjanak az állami ünnepek biztosításáról. Az ünnepség szervezését közelről ismerő forrás szerint az OMSZ ezután jelezte a Hungarofestnek, hogy ingyen vállalja a biztosítást, így ez lett a legkedvezőbb ajánlat.

A kormány szándékai szerint mentésről szóló rendelet módosításával az állami rendezvények biztosítását az OMSZ kötelező feladatai közé sorolják. "Az állami rendezvények egészségügyi biztosítási költségeit a jövőben az Országos Mentőszolgálat költségvetésébe betervezik, beépítik, így eseti, tételes elszámolásra nem kerül sor" - írta szerdán az egészségügyi államtitkárság közleménye, a mentés költsége tehát így is az államot terheli majd.

Sem az OMSZ, sem a kommunikáció államtitkárság nem válaszolt egyértelműen az [origo] azon kérdésére, hogy miért jobb a mentőszolgálat költségvetésébe betervezni a kiadásokat, ha korábban egy magáncég az OMSZ-nél olcsóbban vállalta a mentést. A kommunikációs államtitkárság arra sem tért ki, hogy az idei ünnepség biztosítási költségeit visszafizetik-e a mentőszolgálatnak. Az [origo] csütörtökön megkereste az OMSZ-ot, hogy megtudjuk, mennyibe kerül a biztosítás a szolgálatnak. Az OMSZ válaszában semmilyen konkrét számot nem közölt, de azt megjegyezte: "az idei október 23-i rendezvénybiztosítás Országos Mentőszolgálatra háruló költségének nagyságrendje egyéb intézkedést, kiigazítást nem tesz szükségessé".

Nonprofit rendezvényszervező

Egy július elején született kormányhatározat értelmében az állami rendezvények szervezését, műszaki, művészeti, logisztikai és biztosítási előkészítését és lebonyolítását a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Nonprofit Kft. látja el augusztus 23-tól. Mivel a nonprofit cég a magyar állam 100 százalékos tulajdonában van, így közbeszerzési eljárás nélkül meg lehet bízni állami feladatokkal. Bár a Hungarofest által kötött szerződésekre már vonatkozik a közbeszerzési törvény, az egészségügyi biztosítás költsége nem éri el azt a szintet, amelytől közbeszerzést kell kiírni.

A Hungarofest még 2000-ben jött létre az akkori Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma háttérintézményeként. Honlapja szerint az elmúlt években elsősorban hazai programszervezéssel és kulturális marketinggel foglalkozott. Legsikeresebb programjai közt a cég saját honlapja a 2008-as Reneszánsz Évet említi első helyen. A Hungarofest részt vesz a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programban is, mint a kommunikációs közbeszerzések lebonyolítói, illtetve több kiemelt program szervezője.