A javuló kolontári levegőt dicsérte a kormányszóvivő

Vágólapra másolva!
Várhatóan nem reped tovább az ajkai vörösiszap-tározó gátja, és a levegő porszennyezettsége is annyit javult, hogy már kevésbé ártalmas, mint a szmogos budapesti levegő - jelentette ki a kormányszóvivő Devecserben. A Marcalon közben felhagytak a víz minőségét javító légbefúvással.
Vágólapra másolva!

"Nem várható romlás az ajkai zagytározó állapotában" - közölte Nagy Anna kormányszóvivő Devecserben. Az elmúlt napokban az október 4-én átszakadt gát falán nem keletkeztek újabb repedések, a fal mozgása megállt.

A katasztrófa sújtotta térségben már a szálló por koncentrációja sem haladja meg az egészségügyi határértéket - mondta a kormányszóvivő. Szerinte a levegő Budapesten az egészségre ártalmasabb a szmog miatt, mint a két hete vörösiszappal elöntött Devecserben és Kolontáron.

Milyen a levegő Budapesten?
Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) csütörtök 13 órás adatai szerint a szállópor (PM10) koncentrációja a budapesti levegőben jelenleg nagyon alacsony, a határérték 50 százalékát sem közelíti meg. A 11 budapesti mérőállomásból 7-ben a "kiváló", a többiben a "jó" kategóriába esik a porszennyezettség mértéke.



Eddig 374 lakos tért vissza Kolontárra, és 191-en nyilatkoztak úgy, hogy más településen szeretnének élni. Az Ajka és Somlóvárásárhely közötti vasútvonalon szerdán befejezték a helyreállítási munkálatokat. A vonatok azonban nem indulnak újra, amíg fennáll a gátszakadás veszélye. Az utasokat továbbra is pótlóbuszok szállítják.

Közben a Marcalon leálltak a a légbefúvással, amellyel a folyó felsőbb szakaszán beszórt, a lúgot semlegesítő gipsz jobb feloldódását segítették. Ez azt jelenti, hogy egyre javul a helyzet, bár a harmadfokú kárelhárítási készültséget még fenntartják, és a korábban kiépített két fenékküszöböt sem bontották el. A Marcalon és a Mosoni-Dunán továbbra is átlagosan 8,2 a víz pH értéke, természetes állapotú.

A Mal Zrt. ajkai iszaptárolójának gátja október 4-én szakadt át, a kiömlő vörösiszap elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely mélyebben fekvő területeit. A kormány október 6-án kihirdette a veszélyhelyzetet. Az iszapkatasztrófa következtében kilencen vesztették életüket, és mintegy 150-en sérültek meg, egyikőjük állapota hétfőn válságosra fordult. Itt folyamatosan követheti az iszapkatasztrófa utáni eseményeket.