Milliárdokkal segíti ki a BKV-t a kormány

Vágólapra másolva!
Összesen 12,5 milliárd forinttal segíti ki a kormány a BKV-t, illetve költségvetési felügyelőt küld a 4-es metró beruházáshoz. Orbán Viktor és Tarlós István megbeszélései folytatódnak, valószínű, hogy több céggé választják szét a BKV-t.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester pénteken megállapodott, hogy a kormány még novemberben 7,5 plusz 5 milliárd forint támogatást nyújt a BKV Zrt. számára - közölte a főpolgármesteri hivatal. A támogatás részleteit és esetleges feltételeit nem közölték. A 4-es metró körüli bizonytalanságok miatt Tarlós költségvetési felügyelő kijelölését kéri a miniszterelnöktől. Ha ez megtörténik, akkor csődbiztos kijelölésére a fővárosban nincs szükség és a főpolgármester azt nem fogja kérni.

A főpolgármesteri hivatal szerint az Alstom metrókocsik szállítására vonatkozó szerződés felbontásáról nem a jelenlegi városvezetés döntött. A BKV egy korábbi, még az MSZP-SZDSZ vezetésű önkormányzat idején hozott határozatot hajtott végre - három hónapos csúszással. Az új városvezetés a közlemény szerint egyeztetni fog az Alstommal a szerződésről.

Orbán és Tarlós a jövő héten folytatják az egyeztetést a BKV átszervezéséről. A közleméyn szerint a megbeszéléseken szóba került, hogy esetleg több cég alakul a közlekedési vállalkozásból (ezt egyébként már Kocsis István vezérigazgató 2008-as pályázata is tartalmazta, de egyelőre még nem hajtották végre).