"Az idén még nem lógtam" - iskolakerülőkre vadászik a BRFK

Csellengők, rendőr
Vágólapra másolva!
Rosszul lett és nem mert hazamenni, ötvenhatos megemlékezés miatt nincs tanítás, idén még nem lógott - hasonló dolgokkal védekeztek azok a megszeppent iskolások, akiket rendőrök igazoltattak, amiért tanítási időben bevásárlóközpontokban, aluljárókban sétálgattak. A BRFK bűnmegelőzési csoportja akciósorozatot indított, a rendőrök minden héten csavargó iskolásokra vadásznak a fővárosban. Az élmény katartikus, néhány lány alig bírta abbahagyni a nevetést.
Vágólapra másolva!

"Basszus, mindenki minket néz... Az iskola szét fogja kürtölni, hogy köröznek minket!" - mérgelődött egy 17 éves lány, aki öt osztálytársával üldögélt a Westend szökőkútja mellett, amikor hirtelen körülvette őket két rendőr, pár gyermekvédelmi szakember és pedagógus. Egyesével igazoltatták őket, mert iskolaidőben voltak a bevásárlóközpontban.

Elmondták nekik, hogy a rendőrség levelet küld az iskolájuknak, hogy nézzen utána, lógtak-e az órákról, és ha igen, értesítse a szüleiket. Felhívták a figyelmüket arra is, hogy szeptember óta új szabályok vannak: akinek összegyűlik bizonyos számú igazolatlan órája, annak a szülei elveszítik a korábban családi pótléknak nevezett iskoláztatási támogatást, és arról is beszéltek nekik, hogy a lógás nem éri meg, inkább azon kellene gondolkodniuk, milyen szakmát választanak, hol és hogyan fognak munkát találni.

A lányokat a helyzet meglehetősen felidegesítette. Azt állították, 1956-os megemlékezés volt az iskolájukban, és elmaradtak az óráik. Nem ők voltak az első iskolások, akik csütörtökön erre hivatkoztak, amikor a rendőrök arról érdeklődtek, hogy miért nincsenek iskolában. A BRFK bűnmegelőzési csoportja ugyanis akciósorozatot indított: hetente egy vagy két alkalommal a város nagyobb aluljáróiban, plázákban keresgélik az iskolaidőben csellengő gyerekeket, és igazoltatják őket.

Mindjárt bepisilek!

Csütörtökön a rendőrök három csoportra oszlottak, végigjárták a Nyugati pályaudvari aluljárót, az Árpád híd pesti hídfőjének környékét, megnézték a közeli McDonald's-ot és a Westend mindhárom szintjét. Tapasztalataik szerint ezeken a helyeken sok gyerek üti el az időt iskola helyett. Ilyenkor pedig könnyen válnak bűnelkövetőkké, vagy éppen bűncselekmények áldozataivá: előfordul, hogy a csellengő gyerekek kisebb-nagyobb lopásokba, verekedésekbe keverednek - mondta egy, az akcióban részt vevő rendőrnő az [origo]-nak.

Az akció felemásan indult, a Nyugati pályaudvar aluljárójában sokáig nem bukkantak a rendőrök lézengő kiskorúakra, vagy főiskolásokat néztek tizenéveseknek. Találtak egy huszonéves, kapucnis pulcsiba burkolózó fiút is, akiről kiderült, hogy egy intézetből engedély nélkül hiányzik.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Igazoltatás a Nyugati Pályaudvaron. Galériánk megtekeintéséhez kattintson a képre!

Egy idő után folyamatosan futottak bele a rendőrök az iskolásokba. Az első fiú azt állította, szemészetre megy éppen, a pályaudvaron elcsípett három 17 éves lány pedig azt, hogy tüdőszűrésen voltak, és csak vécét keresve mentek be a pályaudvarra. Meg is mutatták az igazolásaikat, igazoltatás közben azonban nevetőgörcsöt kaptak, és egyikük arra panaszkodott, hogy rögtön be fog pisilni. "Jézusom, akkor mondd a neved gyorsan" - segítette ki a rendőr, majd elengedte őket. Távozóban az egyikük nem bírt az élmény hatásával és elkiabálta magát: "Azta kurva életbe!"

"Voltam iskolában"

A Nyugati aluljáróban levő Hörpintő kocsma közelében egy fiú és egy lány sétálgatott, a fiú kezében pizzaszelet - beleharapni már nem volt ideje, mert kérdőre vonták őket a rendőrök. A fiú 14 éves volt, a barátnője még csak 13, mindketten megszeppenve álldogáltak. A lány azt állította, rosszul lett az iskolában, és nem mert hazamenni. "Én csak most az egyszer nem vagyok ott, az idén még nem lógtam" - védekezett a fiú. "Anyunak mit mondasz?" - kérdezte a rendőr. "Hát, hogy voltam iskolában" - jött a válasz.

"Ha összejön sok igazolatlan óra, nem kaptok családi pótlékot. És ha az iskolát a hiányzás miatt elbukod, mi lesz? Nyolc általános nem elég, szakma kell. Itt meg bármikor belekeveredhettek valami hülyeségbe. Csak két nap lett volna a hét végéig, gondolkozzatok!" - próbált a lelkükre beszélni az egyik rendőrtiszt. A lányt, mivel még nem töltötte be a 14 éves kort, két rendőr bekísérte a kapitányságra. A barátja magára maradva elindult az ellenkező irányba. Azt mondta, előtte még megpróbálta megnyugtatni a barátnőjét: "Mondtam neki, ne féljen, az anyukája bemegy érte".