Félretette a fegyvereket Orbán két erős embere

2010.10.25. 6:58

Orbán Viktor kormányfő is érzékelte a két minisztere, Matolcsy György és Fellegi Tamás közti konfliktusokat az [origo]-nak nyilatkozó fideszes és kormányzati források szerint, de azt szerette volna, ha ezek nem gyűrűznek be a kormányülésekre. A két miniszter közti vitákat a jövő évi költségvetés összeállítása hozta elő. A konfliktus csillapodott, de a surlódások kódolva vannak a rendszerben, hiszen gyakorlatilag két gazdasági miniszter van a kormányban.

Csillapodott a Matolcsy György gazdasági és Fellegi Tamás fejlesztési miniszter között kialakult feszültség, az azt okozó probléma azonban nem oldódott meg, mivel a kormányzati felállásban kódolva van a kettejük közötti konfliktus - állították az [origo]-nak kormányzati és fideszes források.

A vitákat az okozta, hogy mindkét miniszter gazdasági ügyekkel foglalkozik - Matolcsyhoz a gazdaság felpörgetése, Fellegihez az állami vagyonnal való gazdálkodás tartozik -, az azonban nem volt tisztázott, hogy az egyes részterületekkel ki kezeli. Egy vezető beosztású kormányzati tisztviselő korábban úgy jellemezte ezt a helyzetet, "feladatokért, forrásokért ment a küzdelem a kormányon belül a két tárca között".

Támadássorozat Orbán jobbkeze ellen

A konfliktusok nyáron még nem ütköztek ki, az ellentéteket a 2011-es költségvetés összeállítása hozta elő - mondta az [origo]-nak a Fidesz egyik befolyásos politikusa. A jövő évi költségvetést nagy várakozás előzi meg, ahhoz ugyanis, hogy tartani lehessen jövőre a 3 százalékos költségvetési hiányt, a kormánynak számos rendkívüli intézkedést kellett hoznia. Ezt a célt szolgálják az újabb válságadók, de a kormány tisztviselői eddig azokat a híreket sem cáfolták, hogy elbocsátások várhatóak a közszférában.

Az önkormányzati választásokat követő hétfőn a Magyar Nemzet piaci elemzőkre, közgazdászokra hivatkozva arról írt, hogy Matolcsy körül "fogy a levegő és hamarosan napirendre kerülhet a leváltása". A gazdasági miniszter kedden védekezni kezdett, az MTI-nek azt mondta töretlen Orbán Viktor miniszterelnök iránta érzett bizalma, a gazdasági minisztérium pedig hosszú közleményt adott ki, amely azt állította, hogy mióta Matolcsy letette a hivatali esküjét, azóta koncepciózus támadássorozat folyik ellene a sajtóban és a sajtó mögötti politikai életben. A minisztréium nem részletezte, hogy mire gondol, Matolcsy pedig az [origo] kérdésére sem akarta kifejteni ezt.

Nem személyes kérdés

Az [origo]-nak nyilatkozó források egyetértettek abban, hogy a Fellegi és Matolcsy közti viták szakmaiak és nem személyes jellegűek voltak. "Kisebb csata folyik, de nem háború" - mondta az [origo]-nak október elején a Fidesz egy befolyásos politikusa.

Október első hetében a Magyar Nemzet arról írt, hogy a Matolcsy vezette Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nem utal pénzt az ITD Hungarynak és a Magyar Turizmus Zrt.-nek. A kormányváltás után mindkét intézmény a Fellegi vezette Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) alá került, a finanszírozó azonban NGM maradt. Matolcsy minisztréiuma október közepén végül fizetett és az MTI szerint közölte: a kormány döntésének, valamint a minisztériumok közötti munkamegosztásnak megfelelően 2011. október 11-ig kell rendezni az ITD Hungary és a Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) finanszírozását. Egy másik hatásköri konfliktusról a Napi Gazdaság számolt be október közepén, amikor az Oroszországgal foglalkozó FÁK-osztály az NGM-től átkerült az NFM-hez.

A Fellegi-Matolcsy vita jelentőségét mutatja, hogy a kettejük közti állítólagos konfliktus miatt Orbán Viktor miniszterelnök is többször megszólalt. Az önkormányzat választásokat megelőző héten az MTV Az Este című műsorában kijelentette, "nincs itt az ideje annak, hogy személycserékben gondolkodjunk. És egyébként szívesen dolgozom a kollégáimmal". Ahogy pedig egyre sűrűbben jelentek meg tudósítások a kormányon belvillongásairól, Orbán kijelentette azt is, hogy Matolcsy a jobbkeze és nem szívesen válna meg tőle.

Rejtve maradt surlódások

Egy fideszes politikus szerint azonban komoly súrlódások, viták voltak a két miniszter között, amelyeknek a nagy része nem is került nyilvánosságra. A vitákat Orbán Viktor kormányfő érzékelte, a miniszterelnök azonban jelezte, azt szeretné, hogy a két miniszter kormányülésen kívül rendezze egymás között a konfliktusokat - állította egy magas beosztású kormányzati tisztviselő.

Egyelőre tűzszünet van a két miniszter között - állították az [origo]-nak nyilatkozó források. Hiába történt azonban profiltisztítás több területen, vagyis hiába rendeltek egy-egy tevékenységet végül ahhoz a tárcához, amely finanszírozza is azt, a konfliktus továbbra is kódolva a rendszerben. Egy magas beosztású kormányzati tisztviselő szerint "továbbra is két gazdasági miniszter van". Arra az [origo]-nak nyilatkozó források konkrét példákat nem tudtak mondani arra, hogy milyen újabb ügyek miatt alakulhat ki konfliktus a két miniszter között, egyikük azonban hozzátette: akár a kormányzati ciklust is végigkisérhetik a két miniszter közti hatásköri viták.

KAPCSOLÓDÓ CIKK