Mégsem engedik ki az előzetesből a csalással gyanúsított Főtáv-vezért

Vágólapra másolva!
Előzetesben marad a Főtáv csalással gyanúsított vezérigazgatója, miután a másodfokú bíróság felülírta a kiengedéséről szóló döntést. Első fokon korábban úgy döntöttek, hogy elég lakhelyelhagyással sújtani az igazgatót, de a Fővárosi Bíróság szerint így Kovács Lajos képes lehetne befolyásolni a nyomozást és a tanúkat.
Vágólapra másolva!

Mégis előzetes letartóztatásban kell maradnia Kovács Lajosnak, a Főtáv vezérigazgatójának, mert a Fővárosi Bíróság megváltoztatta a Budai Központi Kerületi Bíróság korábbi döntését, amelyik elengedte volna a gyanúsítottat. Kovács Lajost különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsítják, ezért került előzetesbe.

A Budai Központi Kerületi Bíróság október 19-én szüntette meg Kovács Lajos előzetesét, de a döntés ellen az ügyészség fellebbezett. A Fővárosi Bíróság másodfokú döntése értelmében az első fokon döntő bíróság tévedett, amikor az előzetes helyett lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a vezérigazgatónál. A Fővárosi Bíróság hétfőn közölte, hogy Kovács előzetes letartóztatását 2011. január 23-ig meghosszabbították.

A másodfokon eljáró bíróság azért döntött így, mert még tart az ügyben a teljes elkövetői kör felderítése, és fennáll a veszély, hogy - a közleményben csak monogramján említett - Kovács Lajos befolyásolja a tanúkat, vagy bizonyítékokat semmisít meg. Különösen az eljárás kezdeti szakaszában lehet kiemelkedő fontosságú, hogy a gyanúsított és mások közötti információáramlás a lehető legnagyobb mértékben korlátozott legyen - áll az indoklásban. A Fővárosi Bíróság szerint a lakhelyelhagyási tilalom nem tudja kiküszöbölni az eljárás meghiúsítására való törekvés veszélyét.

Kovács Lajos ügyében egy feljelentés alapján indult nyomozás, mert állítólag különösen nagy vagyoni hátránya keletkezett a Főtávnak azzal, hogy ők kötötték be egy csepeli lakóparkba a fűtési és hűtési rendszert. A Főtáv és a vezérigazgató védője szerint az ügylet kifejezetten előnyös volt a cég számára.