Kedden megtelik vörösiszappal a póttározó

Vágólapra másolva!
Még másfél napig van elegendő hely az iszapkatasztrófa térségéből összegyűjtött törmeléknek és vörösiszapnak a Mal Zrt. által kijelölt, 6-os számú tározóban. Ezután új területet jelölnek ki, ahová az október 4-én kiömlött anyagot visszagyűjthetik.
Vágólapra másolva!

Még másfél napig van elegendő hely az ajkai katasztrófa térségéből származó vörösiszapnak és törmeléknek a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. által kijelölt tározóban, az új terület kijelölése folyamatban van - közölte Kivágó Tamás dandártábornok, kárhelyszíni parancsnok. Az MTI információi szerint várhatóan a VIII-as kazettát fogják kijelölni a további hulladékok tárolására. Ha a már megtelt tározókat rekultiválják majd, azok tetejét földdel szórják be és befüvesítik.

Vasárnap tíz teherautóval többet állítottak munkába a kárfelszámolási munkák elvégzéséhez, így jelenleg mintegy félszáz jármű hordja folyamatosan a szennyező anyagokat a kijelölt VI-os kazettába - mondta Kivágó Tamás. Az elmúlt időszakban már másfél millió köbméternyi anyagot gyűjtöttek össze, de a katasztrófavédők számításai szerint szerdától többet már nem tudnak szállítani a zagytározóba.

Hétfőn Devecserben és Kolontáron 700 ember - tűzoltó, katona és önkéntes - dolgozik a kármentesítésen. A parancsnok szerint az utak tisztántartására és a közlekedési balesetek megelőzésére újabb locsolóautókat kértek a fővárosból. A fő feladat jelenleg Kolontáron a Táncsics utca kármentesítése, továbbá az újonnan épült gát és a műút közötti rész talajvizének elvezetése. Devecserben a vasútnál felhalmozódott vörösiszapot szállítják nagy erőkkel és a Torna-patak menti területet mentesítik - tette hozzá Kivágó Tamás.

Újraindul a vasúti közlekedés

A tervek szerint hétfőn újraindulhat a vasúti forgalom a vörösiszap-katasztrófa sújtotta területen, ugyanis mintegy 500 millió forintos ráfordítással elkészült a vasútvonal - közölte a katasztrófavédelmi kormánybiztos, Bakondi György hétfőn délelőtt a Parlamentben. Várhatóan még hétfőn, a védelmi bizottság ülése után indul újra a forgalom az érintett pályaszakaszon. Bakondi szerint keddre befejeződhet a lakott területek iszapmentesítése.

A Magyar Kármentő Alapba befizetett adományok összege hétfő délelőttre meghaladta a 700 millió forintot. A károsultak lakhatási igényeiről szóló nyilatkozatok nagy többsége már megszületett, és a héten várhatóan az utolsó károsult is nyilatkozni tud a kérdésben. Már lezajlott a statikai felmérés, kijelölték Devecserben és Kolontáron azt a területet, ahol felépülhet a lakópark, és már a háztervek is elkészültek. Emellett rendelkezésre áll egy több mint 700 üres lakást tartalmazó lista, amelyet átadtak az érintett önkormányzatoknak - sorolta az intézkedéseket Bakondi. Hozzátette, a héten megkezdődik a devecseri és kolontári emlékhely tervezése a lebontott házak helyén.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. nevében fellépő ügyvédi irodával kapcsolatban Bakondi György elmondta: megtiltotta számára a kifizetéseket, továbbá "érdeklődéssel" kérdezte meg írásban a cég elnökét, hogy milyen felhatalmazással és kinek a nevében tárgyal az ügyvéd. A Mal Zrt. elnöke október 11-én - a kormányzati felügyelet alá helyezést megelőző napon - bízta meg az ügyvédi irodát a jogi képviselettel, és öt hónapra ki is fizette a megbízási díját - mondta. Bakondi szerint az állam a védekezés, az újjáépítés során nagyon sok mindent kifizet, megelőlegez, ezeket a közpénzeket azonban szeretnék, ha a károkozók visszatérítenék.

A Mal Zrt. ajkai iszaptárolójának gátja október 4-én szakadt át, a kiömlő vörösiszap elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely mélyebben fekvő területeit. A kormány október 6-án kihirdette a veszélyhelyzetet. Az iszapkatasztrófa következtében kilencen vesztették életüket, és mintegy 150-en sérültek meg. Itt folyamatosan követheti az iszapömlés utáni eseményeket, itt pedig elolvashatja a helyszínen készült legújabb riportunkat.