Újabb gátat építenek Kolontárnál a vasút védelmére

Vágólapra másolva!
Új gátszakasz építéséről döntött a vörösiszap-katasztrófa utáni kárelhárítást irányító megyei védelmi bizottság. A gát az iszap által fenyegetett vasúti töltést védi majd. Közben elkezdték a Magyar Kármentő Alap felhasználásának szervezését, amiből a katasztrófa károsultjait is segíteni fogják.
Vágólapra másolva!

Újabb védőgát megépítéséről döntött kedden a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság a vörösiszappal elöntött Kolontár határában. A gát a vasúti forgalom újraindításához szükséges, az úgynevezett kettes gát a vasutat fogja védeni - mondta Lasztovicza Jenő, a bizottság elnöke, hozzátéve, hogy a gát alapozása szerdán kezdődhet el.

A tervek szerint a munkát november 15-ig folytatják. A védelmi bizottság közben felszólította a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t, hogy jelöljön ki új tározót, ahová a vörösiszappal szennyezett földet és a bontásra váró házak törmelékét szállítani lehet, mert a VI-os kazetta a hét végéig telítődik.

Lasztovicza Jenő arról is beszámolt, hogy hét taggal megalakították a Magyar Kármentő Alap forrásainak felhasználását felügyelő kármentő bizottságot. A Magyar Kármentő Alapba eddig 710 millió forint folyt be, aminek a hét százalékát azonnali támogatásra használhatják fel. A pénzből az érintett településeken lakók életfeltételeit fogják biztosítani.

A Devecserben ülésező védelmi bizottság arról is döntött, hogy a katasztrófa sújtotta településeken mindenszentek napja alkalmából október 29-én 16 órától - fokozott rendőri jelenlét mellett - feloldják a közlekedési tilalmat, hogy az emberek megközelíthessék a temetőket, illetve a szükséges munkálatokat a jelenleginél visszafogottabban végzik majd.