Nézőpont Intézet: Hat százalékkal nőtt az MSZP támogatottsága

Vágólapra másolva!
Hat százalékkal nőtt az elmúlt hónapban az MSZP támogatottsága a potenciális szavazók körében az Nézőpont Inézet friss felmérése szerint. A kutatásból kiderül, hogy az emberek túlnyomó többsége úgy véli, a kormány helytállt a vörösiszap-katasztrófa kezelésében, és a többség helyesli a válságadó bevezetését is.
Vágólapra másolva!

Hat százalékkal nőtt az MSZP támogatottsága a potenciális szavazók között a Nézőpont Intézet csütörtökön közzétett felmérése szerint. A szocialista pártra 24 százalék szavazna most vasárnap. Az október harmadik hetében, ezerfős reprezentatív mintán végzett telefonos közvélemény-kutatás szerint a Fidesznek egy százalékkal csökkent a támogattsága a potenciális szavazók között, de még így is 60 százalék a kormánypártra szavazna. A Jobbikot (12%) két százaléknyi szavazó hagyta el, az LMP-t pedig a múlt havi 4 százalékkal szemben már csak 2% választaná.

A felmérés szerint ha most hétvégén lennének a választások a kormánypártokra az összes szavazó 52 százaléka voksolna, az MSZP-re 16, a Jobbikra pedig 8 százalék. Az LMP-t alig 2 százalék választaná. A közvélemény-kutató mérte a politikusok alkalmasságát is, eszerint az 5-től mínusz 5-ig terjedő skálán Orbán Viktort tartják a legalkalmasabbnak, 2,85-ös értékkel, a legkevésbé alkalmas pedig Gyurcsány Ferenc -3,32-vel. A második helyen Navracsics Tibor miniszterelnökséget vezető kormányfő-helyettes áll, a harmadik Matolcsy György.

A megkérdezettek 86 százaléka szerint megállta a helyét a kormány a vörösiszap-katasztrófa kezelésében, és tízből kilenc ember úgy gondolja, hogy a szerencsétlenséget emberi mulasztás okozta. Az emberek 89 százaléka véli úgy, hogy a kárrendezést teljes egészében a katasztrófában érintett cégnek kellene vállalnia. A többség helyesli azt is, hogy veszélyhelyzetben a kormány beavatkozhasson egy adott cég irányításába.

Ennél alacsonyabb a támogatottsága a kormánynak a válságadók ügyében, de a megkérdezettek közül tízből heten (68 százalék) így is szimpatizálnak az intézkedésekkel. Az adóreformokat az emberek 65 százaléka támogatja a felmérés szerint.